četvrtak 17. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gadafi otpočeo napad na Bengazi

Gadafi otpočeo napad na Bengazi

TRIPOLI- Gadafijeve snage pokrenule opštu ofanzivu na uporišta pobunjenika na istoku i zapadu Libije. Prve detonacije potresle Bengazi, a dva plemena "prebegla" su na stranu Gadafija, objavio je RTS.

Avijacija Muamera el Gadafija bombardovala vojni aerodrom kod Bengazija, centar mesec dana duge pobune, koja prema svemu sudeći broji poslednje dane, posle sveopšteg kolapsa odbrane na istoku i zapadu države.

Prvi vazdušni napad na Bengazi usledio je istovremeno sa novim akcijama Gadafijeve vojske u okolini Adšdabije, gde prilično razbijeni pobunjenici još uvek pružaju snažan otpor, mada su im vladine snage presekle gotovo sve komunikacije sa Bengazijem, prenosi RTS.

Vojni analitičari smatraju da će Gadafijeve snage u narednih 12 časova doći nadomak Bengazija i Tobruka, poprišta istorijski značajnih bitaka Afričkog korpusa Ervina Romela i Osme armije Bernarda Montgomerija tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj put, međutim, Gadafijeve motorizovane jedinici suočiće se sa slabo obučenim pobunjenicima, koji na raspolaganju imaju nešto mehanizacije, par aviona i helikoptera, ali i moral koji je ozbiljno poljuljan serijom poraza koje su pretrpeli poslednjih dana.

Osim ofanziva na istoku i zapadu države, Gadafijeve snage su pokrenule napad na Zintan, uporište pobunjenika na jugozapadu Libije, koje su vladine snage zasule vatrom iz višecevnih raketnih bacača i tenkova.

Komentari

Nisu pocele Gadafijeve snage napad na Bengazi, vec je Libijska vojska krenula u oslobadjanje Bengazija od terorista

Tako je Jerotije.Moamere samo gazi biće opet naš Bengazi!!!

Gadafijev sin ce da da racune banaka preko kojih je upljaceno za kampanju Sarkozijevu.Eto kako se rade izbori. Demokrate se biraju od para diktatora.Sjajan cas istorije.I naravno jos bolje je sto ce demokrate sve da poreknu i dokazu uz pomoc demokratskih evropskih drzava da je to samo izmisljotina.Tako da samo fotografije srdacnih rukovanja i osmeha ostaju da zakljucimo sami o cemu se tu radi.

To brate srbine samo gazi i Bengazi...Srbi su uz tebe