petak 16. decembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Putina zabavila psovka na glasačkom listiću

Putina zabavila psovka na glasačkom listiću

Izbori bili pošteni i objektivni, rekao ruski premijer. "Znam da su studentima nešto i platili da dođu na demonstracije. Neka, makar su malo zaradili, dodao je on

Postavite veb-kamere na biralištima !

Predložio je da se na svim biračkim mestima u Rusiji, kojih ima više od 90.000 postave veb-kamere, kako bi na internetu svako mogao da "vidi šta se dešava pored izborne kutije". Time bi se, po njegovim rečima, "minimizirala mogućnost ukazivanja na to da ti izbori mogu da budu nepošteni" i "oduzelo tlo pod nogama onima koji hoće da delegitimišu vlast u zemlji".
Ocenjujući da "opozicija treba da ima mogućnost da kontroliše sve što se dešava na biračkim mestima", Putin je predložio da se osim kamera, u svim biračkim komisijama budu predstavljene partije koje su ušle u parlament.

Putin optužio SAD za ubistvo Gadafija

Rusiju neki žele da gurnu, da se ne meša, da ne ometa gazdovanje planetom, poručio premijer

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin optužio je specijalne snage SAD da su umešane u ubistvo svrgnutog libijskog lidera Moamera el Gadafija, navodi AFP.

Ruski premijer je, kako prenosi Interfaks, rekao da su Gadafija ubili iz stranih, uključujući američke bespilotne letelice.

"Ko je to uradio? Bespilotne letelice, uključujući američke. Naneli su udar po njegovom konvoju, zatim radio-vezom preko specijalaca, koji nije trebalo da budu tamo na teritoriji, poterali tzv. opozicionare i borce. I ubili ga bez suđenja i istrage", rekao je Putin odgovarajući na pitanja građana.

Putin je, takođe, ocenio da neprijateljski nastrojene snage na Zapadu, poredeći ga sa Gadafijem, žele da skinu Rusiju sa svetske scene.

"Rusiju neki žele da gurnu, da se ne meša, da ne ometa gazdovanje planetom", rekao je Putin, a preneo je Itar-Tass.

Govoreći o poređenju sa Gadafijem, koje je izneo američki senator Džon Mekejn, ruski premijer kaže da te izjave nisu na njegov račun i da je to rečeno na račun Rusije.

"Sve do sada plaše se našeg nuklearnog potencijala i zato ona (Rusija) iritira. Osim toga, sprovodimo nezavisnu spoljnu politiku. To, naravno, nekome smeta", dodao je ruski premijer, naglašavajući da Rusija na Zapadu ima "više prijatelja, nego neprijatelja".

Govoreći o poređenju sa Gadafijem, Putin je podsetio da je Mekejn učestvovao u Vjetnamskom ratu.

"Mislim da je na njegovim rukama dosta krvi civila i da mu se sviđa, ne može da živi, bez onih scena užasnog nasilja nad Gadafijem, kada je na ekranima u celom svetu prikazano kako ga ubijaju. Da li je to demokratija?", upitao je Putin.

"Gospodin Mekejn je, kao što je poznato, zarobljen u Vjetnamu. I boravio ne u zatvoru, već u rupi i to nekoliko godina. Svaki čovek bi pošizeo, i to nije ništa neobično", rekao je Putin. 

MOSKVA - Premijer Rusije Vladimir Putin ocenio je da rezultati parlamentarnih izbora odražavaju realni odnos snaga u zemlji, i da su bili "objektivni i pošteni".

U tradicionalnoj godišnjoj direktnoj TV emisiji, odgovarajući na pitanja građana Putin je kazao da je "vladajuća snaga, Jedinstvena Rusija, izgubila određene pozicije" ali da tu "nema ničeg neobičnog", jer je zemlja prošla kroz veoma složeni period krize.

Komentarišući proteste širom zemlje, kao i u Moskvi posle izbora, Putin je rekao da je opozicija uvek nezadovoljna rezultatima izbora, jer se bori za vlast i traži bilo kakve mogućnosti kako bi je osvojila. "Opozicija uvek govori da su izbori nepošteni, u svim zemljama", dodao je.

Na komentar glavnog urednika Eha Moskve Alekseja Venediktova da se na Balotni trg u centru Moskve, gde je bilo prisutno više desetina hiljada ljudi, nisu došli samo pripadnici opozicije, već i oni koji su "uvređeni krađom glasova", Putin je priznao da je gledao taj protest. Rekao je da su tamo bili "različiti ljudi", da se "obradovao novim, svetlim, inteligentnim licima, ljudima koji su aktivno izražavali svoju poziciju". "Ako je to rezultat 'Putinovog režima' mene to raduje", rekao je Putin. Kazao je da je što se tiče sporova oko izbornih rezultata, moguće obraćanje sudovima, koji će, kako je rekao, "reagovati energično i objektivno".

Komentarišući bele trake koje su nosili demonstranti, Putin je kazao da je najpre mislio da su na grudima nosili "sredstva za kontracepciju", u okviru borbe protiv side. Za "obojene revolucije" Putin je kazao je da je to "razrađena shema, destabilizacija društva, koja se nije rodila sama po sebi". Rekao je da oni koji su nezadovoljni vlašću i nepravdom, na trgovima ne smeju da budu uvučeni u "destabilizacione procese".

Putin je takođe naveo da zna da su studentima "nešto i platili" da dođu na demonstracije. "Neka, makar su malo zaradili", dodao je. Za Putina su parlamentarni izbori "drugostepena stvar" i treba se koncentrisati na predsedničke, na kojima je on kandidat.

Komentarišući objavljivanje fotografije glasačkog listića na kojem je napisana psovka upućena njemu, a koju je objavio nedeljnik Komersant, Putin je rekao da ga je "zabavila i obradovala". Objasnio je da je glasački listić sa biračkog mesta u Londonu.
"Mi znamo ko se tamo okupio. Zašto se ne vraćaju u Rusiju. I njihova želja da me oteraju, povezana je sa željom da se vrate, a dok ja ovde sedim, ne mogu da se vrate", rekao je ruski premijer.

Na pitanje bivšeg premijera Jevgenija Primakova zašto se smenjuju gubernatori oblasti u kojima je Jedinstvena Rusija postigla loš rezultat, i da li to treba da bude kriterijum, umesto realna pomoć stanovništvu, Putin je kazao da je u vladi razrađen niz kriterijuma, pre svega socijalno ekonomskih o uspešnosti gubernatora.
"Tamo gde su gubernatori direktno učestvovali u izborima, i nisu dobili pozitivne rezultate, to ipak govori o nivou podrške", rekao je Putin.