utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Jagma za biometrijskim pasošima u Albaniji

Jagma za biometrijskim pasošima u Albaniji

TIRANA - U Albaniji vlada ogromno interesovanje za dobijanje biometrijskih pasoša, kako bi građani te zemlje mogli da putuju u države EU posle odluke o liberalizaciji viznog režima, dok u Briselu upozoravaju da neće tolerisati zlopotrebu ove odluke.

"Posle odluke o ukidanju viza, svakodnevno se izda po 6.000 pasoša", ističu u MUP Albanije, prenose zapadne agencije.

Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrom, koja je prošle sedmice posetila Tiranu, upozorila je da bi odluka o "belom šengenu" mogla da bude preispitana ukoliko bude zloupotreba. Odluka o liberalizaciji viznog režima stupa na snagu sredinom idućeg meseca i ona je pozdravljena u Albaniji kao veliko priznanje u približavanju Evropskoj uniji.

"Posle ove odluke neće biti egzodusa", obećao je u izjavi agenciji agenciji AP premijer Salji Beriša koji je istakao da njegova zemlja "ima malu, ali dinamčnu privredu", koja je prošle godine zabeležila rast od 3,5 procenata. U EU upozoravaju i druge balkanske zemlje - Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru - da se naglo povećava broj njihovih državljana koji pokušavaju da trajno ostanu u EU, što nije u skladu sa ovom odlukom. U tome su dosad prednjačili Romi i Albanci koji žive u tim zemljama.