utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Britanci mere stepen sreće

Britanci mere stepen sreće

LONDON - Britanska vlada planira da uskoro započne sa zvaničnim merenjem "stepena sreće" svojih građana, piše britanska štampa. Premijer Dejvid Kameron smatra da bi se, pored tradicionalnih ekonomskih merila, ubuduće morao da prati i "indeks sreće, tj. "opšti stepen zadovoljstva građana" jer, kako je rekao, "u životu nije važan samo novac".

On će krajem novembra zadužiti britanski Statistički zavod da pripremi upitnik koji će biti korišćen u redovnim istraživanjima, preneo je Gardijan, navodeći da slične akcije najavljuju i Francuska i Kanada.

Kao moguća pitanja koja će ući u upitnik navode se - koliko ste zadovoljni svojim životom, kao i koliko smisla ima vaš život i da li su muškarci i žene ravnopravni na poslu i kod kuće. Anketari bi trebalo da krenu na prvi zadatak već na proleće, a rezultati istraživanja, sprovedenog uz redovne vladine ankete domaćinstava, moglp bi da budu objavljivani svaka tri meseca, kao i da utiču na formulisanje vladine politike.

Inicijatori te akcije su dvojica dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stiglic i Amartje Sena, koji smatraju da vlade ne treba da vrednuju isključivo ekonomske parametre prilikom procene uspeha i prosperiteta zemlje. Odluka premijera Kamerona da rezultate tih merenja uključi u svoje političke odluke izazvala je, međutim, zabrinutost među njegovim savetnicima jer je doneta u doba kada se zemlja suočava s ozbiljnim ekonomskim teškoćama. "Vreme je da priznamo da u životu nije bitan samo novac i da našu pažnju ne sme da zaokuplja samo BDP već i opšti stepen zadovoljstva (OSZ)", podsetio je list na obećanje premijera neposredno po dolasku na čelo vlade.

Kameron je tada istakao da je promovisanje sreće i osećaja zadovoljstva legitiman i važan cilj vlade. Ranije istraživanja pokazala su da se stepen sreće kod Britanaca nije promenio unazad 25 godina.

Himalajsko kraljevstvo Butan redovno meri "osećaj zadovoljstva i sreće" svojih građana putem indeksa "bruto nacionalne sreće", koji ima za cilj postizanje ravnoteže između duhovnog i materijalnog bogatstva.