utorak 16. april 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Antonov 124 sleteo u Sarajevo

Antonov 124 sleteo u Sarajevo

SARAJEVO - Jedan od najvećih aviona na svetu "antonov an-124" "ruslan" jutros je uspešno sleteo na sarajevski aerodrom.
Avion je dopremio vozila i teret za britanske vojnike koju učestvuju u vežbi Eufora.

Jedan od najvećih aviona na svetu, "ruslan" se jutros uspešno prizemljio na sarajevski aerodrom, nakon što je juče njegovo sletanje bilo otkazano iz tehničkih razloga.

Ogromna letelica u Sarajevo je dopremila vozila i teret za trupe iz Velike Britanije koje učestvuju u vežbi "Brzi odgovor 2013.", koja traje do 28. aprila.

Tokom vežbe biće demonstrirane sposobnosti Eufora da brzo aktivira i rasporedi čete vojnika koje su u stanju pripravnosti u okviru rezervnih snaga stacioniranih izvan BiH.

Za sletanje aviona su morale da budu izvršene posebne pripreme manevarskih površina na sarajevskom aerodromu da ne bi došlo do oštećenja aviona impresivnih i neuobičajenih dimenzija.

"Ruslan" je dugačak 69 metara, visok gotovo 21, a raspon krila iznosi nešto više od 73 metra.

Maksimalna težina aviona pri poletanju, prema podacima proizvođača je 405 tona, od čega teret čini od 122 do 150 tona (u zavisnosti od modela). Unutar aviona može da se smesti od 88 do 350 putnika.

Prazan avion ima maksimalni dolet od 15.000 kilometara, dok sa 150 tona tereta može da preleti 3.200 kilometara.

Avion An-124 proizvela je sovjetska, sada ukrajinska kompanija "Antonov" iz Kijeva. Rusko i ukrajinsko ime Ruslan izvedeno je iz turskog "arslan", što znači lav.

Antonov An-124 je drugi najveći transportni avion na svetu, dok je najveći njegov "stariji brat" An-225 "Mrija".

RTS