sreda 16. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gadafi: Izdali me prijatelji

Gadafi: Izdali me prijatelji

Libijski lider rekao da je francuski predsednik Sarkozi "mentalno poremećen"

RIM - Libijski lider Muamer el Gadafi rekao je da oseća da su ga evropski partneri izdali i da će zbog toga odnosi Libije sa evropskim zemljama biti narušeni.

Pobunjenici izgubili bitku
Gadafi je rekao da su pobunjenici izgubili bitku i da je libijski narod uz njega. "Pobunjenici nemaju više nade, od sada je njihova stvar izgubljena", rekao je Gadafi listu Đornale. Za pobunjenike, rekao je Gadafi, postoje samo "dve mogućnosti - da se predaju ili da pobegnu". On je naglasio da ti "teroristi koriste civile, uključujući i žene, kao žive štitove".
Šef francuske diplomatije Alan Žipe izjavio je da je možda suviše kasno da svetske sile pomognu libijskim pobunjenicima da zaustave napredovanje Gadafijevih snaga. Žipe je ocenio da su događaji na terenu pretekli diplomatske napore, javlja AP.
"Da smo prošle nedelje upotrebili vojnu silu za neutralisanje nekih pista i nekoliko desetina libijskih aviona, verovatno ne bi došlo do gubitaka opozicije. Ali, to je prošlost", izjavio je Žipe. On je rekao da velike sile nisu postigle dogovor o načinu okončanja krvoprolića u Libiji.

Prekinut izvoz nafte
Izvoz nafte iz Libije je prekinut, zbog sukoba pobunjenika i Gadafijevih snaga, saopštila je Međunarodna agencija za energiju.

Gadafijeve snage zauzele Zvaru
Gadafijeve snage zauzele su Zvaru, poslednji grad zapadno od Tripolija koji je bio pod kontrolom pobunjenika. Gadafijeve snage su u ponedeljak opkolile grad sa 45.000 stanovnika, udaljen oko 30 kilometara od granice sa Tunisom, i izložile ga višečasovnoj tenkovskoj i artiljerijskoj vatri, javlja AP.

Gadafi je u intervjuu italijanskom dnevniku Đornale odbacio zahteve svetskih sila za uvođenje zone zabrane leta nad Libijom, preneo je Rojters. "Borićemo se i pobediti. Situacije te vrste (zahtev za uvođenje zone zabrane leta ili vojna intervencija u suprotnom) mogu jedino da ujedine libijski narod", rekao je Gadafi.

Libijski lider je rekao da je francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je priznao pobunjenički Nacionalni savet i pozvao na vazdušne udare na ciljane mete u Libiji, "mentalno poremećen". On je upozorio da učestale kritike koje stižu na račun njegovog režima iz Evrope, a koje su kulminirale pozivom da napusti vlast, mogu jedino da ugroze odnose.

"Zaista sam bio šokiran stavom mojih evropskih prijatelja. Oni su oštetili i ugrozili niz važnih bezbednosnih sporazuma koji su bili u njihovom interesu i ekonomsku saradnju koju smo imali", rekao je Gadafi.

Upitan o svojim odnosima sa Berluskonijem, ranije njemu najbližim evropskim prijateljem, rekao je: "Toliko sam šokiran, osećam se izdanim, ne znam čak ni šta da kažem Berluskoniju".

Italija je imala veoma razvijene odnose sa svojom nekadašnjom kolonijom, sa kojom je potpisala i sporazume o sprečavanju odliva imigranata iz te severnoafričke države. Najveća italijanska naftna i gasna kompanija "Eni", na primer, sklopila je nekoliko unosnih ugovora u Libiji i ranije navela da planira da investira 25 milijardi dolara u operacije u Libiji.

"Mislim i nadam se da će libijski narod preispitati ekonomske i finansijske veze sa Zapadom, kao i one u oblasti bezbednosti", rekao je Gadafi.

On je ponovio da njegova zemlja predstavlja bedem širenju islamskog ekstremizma, ali i da će se, ukoliko Zapad odluči da napadne Libiju, snage te zemlje priključiti Al Kaidi i "proglasiti sveti rat".

"Ukoliko umesto stabilne vlade kontrolu preuzmu bande povezane sa Bin Ladenom, Afrikanci će masovno krenuti ka Evropi i Mediteran će postati more haosa", rekao je Gadafi.