nedelja 16. januar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rumuni blokiraju pumpe zbog poskupljenja goriva

Rumuni blokiraju pumpe zbog poskupljenja goriva

BUKUREŠT - Vozači u Temišvaru blokirali su benzinske pumpe nezadovoljni zbog najnovijeg poskupljenja goriva u Rumuniji za 15 odsto. Više desetina uglavnom mladih građana Temišvara dosetili su se da kupuju manje količine benzina u sitnim novčanicama, praveći tako velike redove na benzinskim pumpama, javili su lokalni mediji.

Na sličan način protestovalo je u petak i na desetine vozača u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima. Oni su najavili da će to činiti svakog petka, jer je to dan kada je na benziskim pumpama najveća gužva zbog vikenda.

Vlasnici benzinskih pumpi nezadovoljni su jer im takav vid protesta smanjuje količine prodatog benzina, a s druge strane, brojanje sitnog novca oduzima mnogo vremena, stvara gužve i izaziva nervozu kod ljudi.

Neki vlasnici pumpi kada saznaju da će se pojaviti veće grupe vozača sa sitnim apoenima za kupovinu goriva, odlučuju se da privremeno zatvore benziske pumpe.

Poskupljenje goriva neizbežno će dovesti i do drugih poskupljenja u Rumuniji. Vlada u Bukureštu nalazi opravdanje u tome da ne može da kontroliše cene na slobodnom tržištu.

Stručnjaci, s druge strane, ocenjuju da nema opravdanja za najnovije poskupljenje, kao i da to nema veze sa funkcionisanjem slobodnog tržišta.

Benzin je 2010. godine u Rumuniji već poskupeo za 13 odsto, a novo poskupljenje dodatni je udar na standard građana.