nedelja 16. januar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Iranski ajatolah naredio ubistvo premijera Haririja?

Iranski ajatolah naredio ubistvo premijera Haririja?

BEJRUT/TEL AVIV - Tribunal UN koji istražuje ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja optužiće iranskog duhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija da je to naredio, objavio je američki novinski veb-sajt Njuzmaks (Newsmax).

U izveštaju se precizira da je ubistvo isplanirala Revolucionarna garda u saradnji s libanskim Hezbolahom, preneli su izraelski mediji. Ovaj izveštaj je objavljen samo nekoliko dana posle pada vlade nacionalnog jedinstva u Bejrutru, nakon ostavki ministara iz šiitskog Hezbolaha i savezničkih partija zbog saradnje sa tribunalom premijera Saada Haririja, sina ubijenog Rafika Haririja.

Saad Hariri, koji je posle pada vlade postao v. d. premijera, u petak se vratio u Bejrut nakon posete SAD, gde ga je zatekla vest o padu vlade i izjavio da je dijalog jedini način da se izađe iz političke krize, prenele su svetske agencije.

On je prethodno pokušao da dobije podršku SAD, Francuske i Turske, zemalja koje je posetio na povratku iz Vašingtona. Turski premijer Tajip Redžep Erdogan najavio je mogućnost serije sastanaka kojima bi prisustvovali predstavnici SAD, Francuske, Turske, Saudijske Arabije, Katara, Sirije, Libana i Egipta koji bi se bavili libanskom krizom.

Hezbolah, koji ima podršku Sirije, porekao je umešanost u ubistvo i pozvao Liban da uskrati podršku tribunalu. Hariri je to odbacio i uskoro, zapravo već danas se očekuje nacrt optužnice, što bi moglo da ponovo podstankne nasilje u zemlji u koju je godinama potresao građanski rat.

Hariri, kog su Iranci smatrali agentom Saudijske Arabije, kako navodi Njuzmaks, poginuo je u eksploziji bombe u kojoj je ubijeno još 22 ljudi. On je bio sunit i imao je podršku hrišćana koji su cenili njegove napore da smanji uticaj Sirije na Liban. Iranci su navodno verovali da će se posle njegovog ubistva otvoriti put da Hezbolah zavlada Libanom.