sreda 15. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Obama napisao knjigu za decu

Obama napisao knjigu za decu

VAŠINGTON - Za dva meseca na policama američkih knjižara pojaviće se najnovija knjiga iz pera američkog predsednika Baraka Obame, javlja AP. "Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters" (O tebi pevam: Pismo mojim kćerkama) je knjiga inspirisana američkim velikanima i namenjena je deci.

Reč je o zbirci priča o američkim pionirima, tačnije 13 "velikana" američke istorije, od prvog predsednika Džordža Vašingtona do bejzbol velikana Džekija Robinsona i umetnice Džordžije O'Kif. Knjiga će se naći u prodaji od 16. novembra u izdanju kuće Rendom Haus.

Obama nije prvi američki predsednik koji je napisao knjigu za mlade. Džimi Karter je izdao "The Little Baby Snoogle-Fleejer" 1995, 10 godina nakon odlaska iz Bele kuće. Teodor Ruzvelt je zajedno sa piscem Henrijem Kebotom Lodžom 1895. godine, pre nego što je postao predsednik, napisao knjigu "Hero Tales from American History" (Junačke priče iz američke istorije).

Predstavnik Rendom Hausa pohvalio je Obaminu knjigu za koju je rekao da je namenjena deci starijoj od tri godine. "Čast nam je izdati tu izvanrednu knjigu koja predstavlja spoj reči i slike, istorije i pripovedanja. Ona slavi karakteristike koje su ujedinile Amerikance - potencijal da sledimo svoj san i krčimo sopstvene puteve", kazao je on.

Obamina nova knjiga ima 40 strana, a ilustracije su delo Lorena Longa koji je, takođe, ilustrovao Madoninu knjigu "Mr Peabody's Apples" (Jabuke gospodina Pibodija). Knjiga će prvo biti objavljena u 500.000 primeraka. Njena cena biće 17,99 dolara. U Rendom Hausu su saopštili da će prihod od autorskih prava za ovu knjigu Obama pokloniti fondu za školovanje dece palih boraca i ratnih vojnih invalida. Dve prethodne Obamine knjige, "Snovi mog oca" i "Smelost Nade", prodate su u milionskom tiražu.