sreda 15. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Havel reklamira Izrael

Havel reklamira Izrael

PRAG - Nekadašnji disident, pa predsednik Čehoslovačke i Češke Vaclav Havel zajedno s bivšim španskim premijerom Hoseom Marijom Asnarom glavno je lice nove međunarodne kampanje za bolji imidž Izraela, javljaju češki mediji.

Inicijativa "Prijatelji Izraela",na čelu sa Asnarom,ima za cilj da popravi reputaciju Izraela, pre svega u Evropi, gde su sve brojnije inicijative solidarnosti s Palestincima, nakon izraelske ofanzive na Gazu krajem 2008. godine.

Prijatelji Izraela, uz Asnara i Havela, tu su i bivši predsednik Perua Alehandro Toledo i nekadašnji ambasador SAD u UN Džon Bolton, žele takođe da se suprotstave nastojanjima evropskih udruženja i nevladinih organizacija da solidarnost s Palestincima iskazuju organizovanjem bojkota izraelske robe i akcijama kakve su se koristile u naporima da se izoluje južnoafrički režim u vreme aparthejda.

"Zaustavimo to ludilo koje na Izrael baca odgovornost za sve probleme u regionu. Dosta je bilo kratkovidosti koja odbija da vidi da je Izrael kamen-temeljac naše zapadne civilizacije", pozvaće Asnar kada danas predstavi novu kampanju za Izrael u Vašingtonu, javlja češka novinska agencija ČTK.