petak 15. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gadafi planira da digne Tripoli u vazduh?!

Gadafi planira da digne Tripoli u vazduh?!

MOSKVA - Libijski vođa Muamer Gadafi ima samoubilački plan da digne Tripoli u vazduh, ako ga preuzmu pobunjeničke snage, tvrdi predstavnik predsednika Rusije za Afriku Mihail Margelov.

"Libijski premijer mi je rekao da će, ako pobunjenici budu preuzeli grad, on biti bombardovan raketama i dignut u vazduh", preneo je Margelov u intervjuu dnevniku Izvestija.

Margelov se sa premijerom Libije Bagdadi al Mahmudijem sastao prošlog meseca. "Verujem da Gadafijev režim ima takav samoubilački plan", dodao je on, ističući da Gadafi još raspolaže mnoštvom raketa i municije.

Margelov je objasnio da Gadafi do sada nije iskoristio niti jednu raketu zemlja-zemlja. Prema njegovim rečima, Tripoliju mogu možda nedostajati municija za tenkove ili puške, ali ima zato puno eksploziva i raketa.

Margelov se s premijerom Libije sastao u Tripoliju 16.juna, pošto je prethodno razgovarao sa predstavnicima Nacionalnog saveta u Bengaziju.

Rusija se uzdržala od glasanja u martu u Savetu bezbednosti UN, prilikom donošenja odluke o vojnoj intervenciji NATO, i od tada kritikuje intervenciju, posebno akciju dostave oružja libijskim pobunjenicima od strane Francuske.