četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vodenim topovima na katolike

Vodenim topovima na katolike

BELFAST - Šest hitaca je ispaljeno na policiju u toku treće noći protesta, koji su izbili posle marša oranžista u severnom delu Belfasta, a u preksinoćnim neredima nije bilo povređenih. Katolički nacionalisti bacali su na policiju "Molotovljeve koktele" i bombe kućne izrade, a oko 100 policajaca je odgovorilo vodenim topovima.

Policija je saopštila da je jedan čovek iz pištolja ispalio četiri do šest metka na policiju za suzbijanje nereda koja se sukobila s maskiranim ljudima u Ardojnu, delu severnog Belfasta pretežno naseljenom irskim nacionalistima i katolicima. Očevici su ispričali da je delovalo kao da su meci ispaljeni na kamere za nadzor koje su snimale izgrednike.

Demonstranti su postavili veći broj zapaljivih barikada, ali u neredima niko nije povređen, preneo je Bi-Bi-Si. Političari su osudili nasilje, a Šin fejn je saopštio da su za nasilje odgovorni republikanski disidenti i "antisocijalni elementi". Ministar pravosuđa Severne Irske Dejvid Ford izjavio je da je situaciji "na ivici", a tokom dana biće održan i sastanak zvaničnika Severne Irske o neredima. Više od 80 policajaca je povređeno tokom prethodne dve noći.

Marš oranžista, kojim britanski protestanti obeležavaju pobedu nad irskom katoličkom manjinom u 17. veku, svake godine je praćen nasiljem.