četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rodila blizance u dve boje

JEDNA U MILION: KEROL FREJZER MAJKA JE (NE)OBIČNIH DVOJKI - JEDNO JE BELO, A DRUGO TAMNOPUTO

Rodila blizance u dve boje

GLAZGOV - Kerol Frejzer je toliko bila sigurna da će njeni blizanci biti različite boje kože da im je i pre nego što su se rodili dala nadimke So i Biber i bila je u pravu. Da li je reč o majčinskoj intuiciji ili pukoj sreći, tek Kerol je jedna u milion kojoj se to dogodilo.

U trenutku rođenja deca su imala gotovo identičnu boju kože, ali sada nakon četiri meseca, što više rastu, Danijel i Marta su sve različitiji. "Pre neki dan zaustavila nas je grupa japanskih turista. Bili su fascinirani i fotografisali su ih", izjavila je Kerol za britanski list Miror. "Mi smo naviknuti na to da je jedna beba bela, a druga crna. Ponekad zaboravimo da to može da izgleda čudno drugim ljudima", dodala je ona.

Sama Kerol (42) je iz mešovitog braka, otac joj je crnac sa Kariba, a majka belkinja. Sa drugim mužem Kerolina majka je rodila još dve ćerke koje su bele (Kerol je tamnoputa), tako da je ona naviknuta na različitu boju kože u okviru svoje porodice. Kerol ipak priznaje da su njeni blizanci neobični. Dok je bila trudna, istraživala je kolike su joj šanse da rodi decu različite boje kože i na internetu je saznala da su joj šanse jedan u milion. Međutim, ona je bila sigurna da će joj se baš to dogoditi. "Ne znam zašto, ali imala sam taj osećaj", izjavila je ona.

Činjenica da Danijel i Marta imaju različitu boju kože je posebna, ali i njihovo samo rođenje je čudesno. Kerol i njen suprug Brajan, koji je bele puti, prošli su pakao nekoliko njenih pobačaja. Nekoliko meseci posle svadbe ona je zatrudnela treći put i saznala da njene ćelije napadaju embrione i da zbog toga pobacuje. Međutim, lekar joj je rekao da postoje lekovi koji joj mogu pomoći. Sledeći put kada je ostala u drugom stanju podvrgnuta je terapiji steroidima i devet meseci kasnije rodila je ćerku Rubi. Na isti način održavala je trudnoću i drugi put kada je ustanovljeno da nosi blizance.

Po rođenju njihova boja kože je bila ista i Kerol je pomislila da će tako i ostati, međutim, vremenom Danijelova koža je počela da se menja i postajao je sve tamniji, dok je Marta ostala bela. Eksperti za genetiku kažu da u većini mešovitih brakova ženska jajašca sadrže mešavinu gena crne i bele boje kože, pa se dete rađa sa kožom koja je srednja nijansa između te dve boje.
Veoma retko jajašca sadrže gene za jednu boju kože. U Kerolinom slučaju to se desilo sa dva jajašca - jedno je imalo tamni, a jedno svetli genetski sadržaj. Eksperti su složni - šanse da se tako nešto dogodi su zaista jedan u milion.