četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pred pad aviona pilot Kačinjskog bio pod pritiskom da sleti

Pred pad aviona pilot Kačinjskog bio pod pritiskom da sleti

VARŠAVA - Pilot poljskog aviona koji se 10. aprila srušio kod Smolenska, u Rusiji, bio je pod jakim pritiskom da sleti i pored nemogućih uslova, pokazali su delovi zapisa crne kutije koje su tek sada uspeli da dešifruju poljski eksperti.

"Ako ne sletim, ubiće me", kazao je pilot predsedničkog "tupoljeva" kapetan Arkadijuš Protašuk neposredno pred tragični pad pri pokušaju sletanja na aerodrom u Smolensku, iako ga je kontrola leta prethodno upozorila da je magla suviše gusta i da ide na rezervni aerodrom, javila je danas poljska televizija TVN24. U toj nesreći je pored poljskog predsednika Leha Kačinjskog poginulo još 95 ljudi.

Taj deo zapisa i stenograma razgovora pilota i ljudi u avionu i s kontrolom leta iz crnih kutija ruski eksperti nisu uspeli da dešifruju i označili su ga kao "nerazumljivo".

Poljskim strucnjacima iz nekoliko policijskih i sudskih laboratorija koje rade na zapisu crne kutije, to je nedavno pošlo za rukom.

"Ako se to potvrdi, vidi se koliko je pilot bio odlučan. To što nije odlučio da krene u drugi krug pred sletanje, znači da se plašio posledica, ako ne sleti", kazao je ekspert Sejma poljskog parlamenta za vazdušni saobraćaj Robert Zavada.

On je dodao da ipak treba sačekati da se vidi u kom kontekstu je to pilot kazao, i da su osobe kojih je mogao da se plaši ako ne uspe da sleti u Smolensk, najverovatnije predsednik Kačinjski ili komandant vojnog vazduhoplovstva Andžej Blašik, koji je bio s pilotima u kabini i tu s njima i poginuo.

Poljski ministar pravde Kšištof Kvjatkovski odbio je  da komentariše taj novi delić stenograma. Tema nesreće u Smolensku, posle dvomesečne pauze u vreme kampanje pred vanredne izbore za predsednika Poljske, vratila se sada na poljsku političku scenu svom žestinom.

Brat blizanac poginulog predsednika, Jaroslav Kačinjski, kome je novi pomirljivi imidž i prema vladi i prema Rusima doneo mnogo glasova na izborima 20. juna i 4. jula, iako nije uspeo da pobedi, sada optužuje poljsku vladu da je ona kriva za pad aviona.

"Nije potrebna nikakva istraga da se označe osobe koje su politički odgovorne za nesreću. Treba ih samo imenovati da ne samo Poljska već i ceo svet izvuku pouke", kazao je Jaroslav Kačinjski u intervjuu za današnju Gazetu polsku.

Skandalozna molba predsednika

Stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog kao skandaloznu označila je molbu novog predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog da se na drugo prigodno mesto premesti s platoa ispred Predsedničke palate veliki krst kao pomen žrtvama pada aviona.

Taj krst podigli su poljski izviđači, a sada i oni ponovljaju da su krst postavili kao privremen i da treba da se premesti u neku varšavski crkvu.

Poslanici opozicionih konzervativaca u Sejmu odbili su da, dok ne prođe godina dana žalosti, uklone s poslaničkih klupa, gde su sedeli njihovi poslanici stradali u padu aviona, fotografije s crnom trakom i bukete cveća. Poslanici koji su ih zamenili sede na rezervnim mestima.

 

Kačinjski je u tom intervjuu rekao i da je šefu poljske diplomatije Radoslavu Šikorskom, koji ga je telefonom obavestio o nesreći, kazao da je kriva zločinačka poljska vlada koja nije kupila nove avione.

"Ubeđivao sam brata da ne leti 'tupoljevom'. U tim olupinama danas ne bi trebalo da leti niko", rekao je Kačinjski i dodao da mu je Šikorski još tog jutra 10. aprila kazao da je tragični pad aviona skrivila greška pilota. Šikorski je juče te navode kategorično demantovao.

Nesreću u Smolensku, posle poraza na predsedničkim izborima, Kačinjski i njegovi konzervativci po oceni poljskih politikologa koriste u kampanji pred lokalne izbore, u nadi da će tema izdržati do parlamentarnih izbora u jesen naredne godine.