četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Parada na Jelisejskim poljima

FRANCUSKA PROSLAVILA 14. JUL, DAN PADA BASTILJE

Parada na Jelisejskim poljima

PARIZ - U Parizu je održana vojna parada povodom Dana pada Bastilje, koju ove godine predvode vojnici afričkih zemalja koje su nekada bile francuske kolonije. Dvočasovnoj paradi na Jelisejskim poljima prisustvovali su i predsednici Benina, Burkine Faso, Kameruna, Konga, Gabona, Malija, Mauritanije, Nigera, Centralnoafričke Republike, Senegala, Čada i Toga.

"Ovim pozivom, predsednik Republike (Nikola Sarkozi) želeo je da izrazi zahvalnost zemlje vojnicima iz bivših kolonija, koji su se borili za našu slobodu", navedeno je u saopštenju predsedničkog kabineta.

Francuska štampa je podsetila da je Sarkozi saopštio da je vlada odlučila da dodeli penzije i bivšim vojnicima iz inostranstva koji su se borili za Francusku i kojih ima oko 30.000. Mada je među vojnicima na paradi bilo i pripadnika snaga Obale Slonovače i Madagaskara, lideri ovih dveju zemalja neće biti u loži pored Sarkozija pošto je Loran Gbagbo odlučio da bojkotuje poziv jer su odnosi Jamusukra i Pariza pre izvesnog vremena zahladneli, a Andri Ražoelina, kao prelazni predsednik Madagaskara, nije ni dobio pozivnicu, prenosi Tanjug

Sarkozijevu odluku da na paradu pozove lidere bivših francuskih kolonija kritikovale su neke nevladine organizacije, nazvavši skandaloznim prisustvo na paradi "kriminalaca" i "onih koji krše ljudska prava". "Šokirani smo prisustvom na svečanim tribinama... diktatora koji pucaju na sopstveni narod", rekla je Odil Tobner, predsednica organizacije "Opstanak".

Francuska je, piše britanski Dejli telegraf, imala i srećnije proslave Dana republike. Čak je i tradicionalni prijem u bašti Jelisejske palate otkazan. Londonski list, navodi Bi-Bi-Si na srpskom, konstatuje da se Francuska sa zakašnjenjem hvata u koštac s problemom budžetskog deficita i dugova. Sarkozi je obhrvan finansijskim skandalom u koji su možda upleteni i jedan od ministara pa čak i - prva dama. Nemira je bilo u predgrađima Pariza i u gradovima u unutrašnjosti, dok je francuska fudbalska reprezentacija predmet podsmeha i više nego engleski tim, piše Dejli telegraf.

Možda je za Sarkozija od svega toga još gore, nastavlja se u komentaru, što je njegovo partnerstvo s Nemačkom kao liderima u Evropi, stavljeno pod znak pitanja. Nemačka kancelarka Angela Merkel, naime, pokazuje manje entuzijazma da od bankrota spasava zemlje poput Grčke. Sarkozijeve tri godine na vlasti predstavljaju razočarenje, zaključuje Dejli telegraf, i ako Francuska nastavi da propada i bude otporna na reforme, cela Evropa će biti na gubitku, prenosi Fonet.