četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pakistan zabranio komediju o Bin Ladenu

Pakistan zabranio komediju o Bin Ladenu

ISLAMABAD - Pakistanski cenzori zabranili su indijsku komediju Tere Bin Laden (Bez tebe Laden), o vođi Al Kaide Osami bin Ladenu, iz straha da bi film mogao da podstakne terorističke napade, rekli su pakistanski zvaničnici. Film govori o pakistanskom novinaru koji intervjuiše Osamu bin Ladena kada nađe nekoga ko izuzetno liči na njega.

Pakistanska komisija za filmsku cenzuru je tako odlučila jer bi zbog veze s Bin Ladenom film mogao da isprovocira terorističke napade, rekao je jedan član te komisije koji je želeo da ostane anoniman. Ovaj bolivudski film, koji je u bioskopima trebalo da se pojavi u petak, neobičan je po tome što u njemu glavnu ulogu igra pakistanski glumac Ali Zafar.

Producenti filma će, prema pojedinim navodima, film u pakistanskim bioskopima distribuirati pod izmenjenim nazivom Tere Bin (Bez tebe), kako bi skrenuli pažnju sa vođe Al Kaide za koga se veruje da se krije u pakistanskom plemenskom pojasu, uz granicu s Avganistanom. Indijski filmovi su popularni u Pakistanu, iako samo neki dospeju na veliko platno.

Filmovi su u Pakistanu i ranije zabranjivani, posebno oni iz Indije, ali će po oceni AP-a, domet ovog poteza biti ograničen. Film neće biti prikazivan u bioskopima u većim gradovima, ali mnogi Pakistanci gledaju filmove na DVD-u ili na piratskim kopijama.