četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Norcu "skinuto" tri godine robije

Norcu "skinuto" tri godine robije

ZAGREB - Hrvatskom generalu Mirku Norcu objedinjene su kazne za ratne zločine nad Srbima u Gospiću 1991. i Medačkom džepu u septembru 1993, pa će, umesto 18, u zatvoru provesti 15 godina, odlučilo je vanraspravno veće županijskog suda.

Prema navodima hrvatskih medija, predlog za objedinjavanje kazni podneo je Norčev advokat Vlatko Nuić, pošto je njegovom klijentu u martu postala pravosnažna odluka za ratni zločin u Medačkom džepu. Norac jedan je od trojice hrvatskih oficira koje je 2003. riječki sud osudio zbog likvidacija više desetina srpskih civila u Gospiću i obližnjim mestima.

Osim što je naređivao i sprovodio likvidacije, Norac je i lično ubio jednu ženu i pokušao da ubije jednog mladića, ali mu je pištolj zatajio. Norac je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Gospiću, kao i za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila i ratnog i humanitarnog prava.

Za ratni zločin u Medačkom džepu na zagrebačkom Županijskom sudu zbog komandne odgovornosti za zatiranja srpskih sela oko Gospića i ubijanja oko 30 civila i pet zarobljenika, Norcu je 2008. izrečena zatvorska kazna od sedam godina. Drugooptuženi, general Rahim Ademi, oslobođen je, jer je dokazano da nije bio u poziciji da komanduje jedinicama koje su počinile zločine, a koje su, preko Norca i admirala Davora Domazeta Loše, naređenja dobijala direktno iz Zagreba. Vrhovni sud u martu ove godine smanjio je kaznu sa sedam na šest godina, a Ademiju potvrdio oslobađajuću presudu.

Suđenje za Medački džep prvi je slučaj koji je Sud u Hagu prepustio hrvatskom sudstvu. Norac se u zatvoru nalazi od 2001. godine, i uredno koristi sve privilegije, od vikenda do godišnjih odmora. Norcu je suđeno prema zakonima koji su važili u vreme izvršenja dela, odnosno Osnovnom zakonu Hrvatske koji je za delo predvideo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, pa je zbog toga tolika i objedinjena kazna.

Norac je do sada u zatvoru proveo devet godina i po godina i po ovoj odluci trebao bi ostati iza rešetaka najkasnije do 2016. Međutim, posle izdržane dve trećine kazne, odnosno 10 godina provedenih u zatvoru, on može da podnese molbu za pomilovanje ili ublažavanje kazne, pa bi iz zatvora mogao izići i znatno pre 2016. godine.