četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Libijski brod plovi ka Egiptu?

Libijski brod plovi ka Egiptu?

JERUSALEM - Libijski brod s humanitarnom pomoći za Palestince uputio se ka Egiptu pošto ga je izraelski vojni brod sprečio da nastavi put ka pojasu Gaze, saopštili su izraelski zvaničnici.

Prethodno nije bilo jasno da li se brod kreće ka palestinskoj teritoriji, pošto su egipatske i izraelske vlasti navele da je kapetan broda pristao da krene ka Egiptu, dok su organizatori humanitarne akcije tvrdili da brod drži kurs ka Gazi. Šest nedelja pošto su izraelski komandosi napali turske brodove s humanitarnom pomoći za Palestince i ubili devetoro ljudi, ovo je bio prvi pokušaj probijanja izraelske blokade Gaze, podsetio je Rojters.

Brod "Amaltea", koji plovi pod zastavom Moldavije, trebalo je da preveze u pojas Gaze hranu i lekove koje je prikupila humanitarna organizacija na čijem je čelu Gadafijev sin Saif al Islam Gadafi. Zvanični Tripoli nema nikakve veze sa ovom akcijom i nije želeo da na brodu bude libijskih državljana kako bi izbegao eventualnu umešanost Libije ukoliko bude problema.

Avion iz Atine za Izrael kasnio je oko dva sata u polasku, jer je grupa demonstranata u znak protesta zbog blokade Gaze blokirala šaltere za prijavljivanje prtljaga, naveli su aerodromski zvaničnici. Pripadnici komunističkog sindikata naveli su da su na dva sata blokirali pet šaltera na kojima su prtljag prijavljivali putnici izraelske avio kompanije "El Al", koji su iz Atine putovali u Tel Aviv, prenosi Beta. Komunistički sindikat je tu akciju organizovao u znak protesta zbog izraelske blokade Gaze i "ugnjetavačke politike" jevrejske države. "Ovo je bila akcija u znak solidarnosti sa palestinskim narodom i njihovim naporom da uspostave svoju državu", rekao je za agenciju AP portparol tog sindikata Jorgos Pontikos. On je dodao da je tokom protesta bila prisutna policija, ali da nije intervenisala.