četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ekspremijer izgubio državne tajne?

Ekspremijer izgubio državne tajne?

SOFIJA - Bugarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera Sergeja Staniševa zbog nestanka sedam poverljivih izveštaja tokom njegovog mandata. "Kancelarija tužioca u Sofiji podigla je optužnicu protiv Sergeja Staniševa... zbog gubitka sedam dokumenata", navedeno je u saopštenju tužilaštva.

U saopštenju se dodaje da je od sedam nestalih dokumenata, tri pripremila Nacionalna agencija za bezbednost, dva MUP, jedan ministarstvo odbrane, a jedan NATO. Tužilaštvo nije želelo da se izjašnjava o tome šta misli da se dogodilo sa nestalim dokumentima, kao i da otkrije više detalja o njihovom sadržaju, koji, kako kaže, predstavlja državnu tajnu.

Stanišev, koji je bio na čelu bugarske vlade od 2005. do 2009, a sada je lider vodeće opozicione Socijalističke partije, okarakterisao je optužbe kao politički motivisane. "Nema sumnje da istražni organi i kancelarija tužioca rade pod ogromnim pritiskom izvršne vlasti. Oni sprovode njeno političko naređenje", rekao je Stanišev.

Premijer Bojko Borisov, koji je na toj dužnosti nasledio Staniševa, izjavio je da nestali dokumenti sadrže detalje o kriminalu i korupciji u zemlji. Borisov je prošlog oktobra rekao da je najmanje devet poverljivih izveštaja o kriminalu, korupciji, krijumčarenju i jačanju energetskog uticaja Rusije nestalo iz kancelarije vlade tokom mandata njegovog prethodnika. Ukoliko sud utvrdi njegovu krivicu, Stanišev bi mogao da bude osuđen na dve godine zatvora ili novčano.