četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bombaši iz Bugojna slede tekfir ideologiju

Bombaši iz Bugojna slede tekfir ideologiju

BANJALUKA - Pripadnici vehabijskog pokreta Haris Čaušević, zvani Oks, i Naser Palislamović, osumnjičeni za teroristički napad u Bugojnu, podržavaju i promovišu tekfir ideologiju, pravac izrazito radikalnih i ekstremnih islamskih stavova koji se zalaže za društveno uređenje na normama šerijata, navodi se u izveštaju Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH.

Kako prenose lokalni mediji, OBA je informacije o njihovim terorističkim aktivnostima na vreme ustupila MUP-u Federacije BiH, Tužilaštvu BiH i Euforu. U izveštaju o nedavnom napadu na policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo jedan policajac, ističe se da Čaušević i Palislamović smatraju da svaki musliman koji živi u društvu uređenom po normama različitim od onih koje oni vide kao islamske prestaje da bude musliman, jer je odabrao sistem vrednosti koji nije muslimanski.

"Oks-315" obarao servere
Polovinom 2007. godine ispred ugostiteljskog objekta "Holivud" u Bugojnu pretio je grupi devojaka, govoreći im da "treba da budu u džamiji, a ne u kafani", a zatim je na dve nasrnuo nožem. Sledeće godine uništio je inventar u internet-klubu "Sajber" u Bugojnu. Poslednjih godina je putem interneta ostvarivao česte kontakte s pripadnicima tekfir ideologije u zemlji i inostranstvu.
Na internet-forumima bio je poznat pod nadimkom "Oks-315". Upadao je u zaštićene imejlove, obarao i blokirao pojedine servere, pretio... Napadao je pojedine internet-stranice zato što se "protive islamskoj veri", brisao sadržaje sa foruma "sarajevo iks kom", sabotirao razne "antiislamske teme", navodi OBA.

 

Njih dvojica su, dodaje se, odranije poznata zbog konfliktnog i nasilničkog ponašanja, a skloni su brzim i nekontrolisanim emotivnim reakcijama. "Čaušević je policiji priznao da je u pripremanju terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu učestvovao i Palislamović. Njihov motiv (za napad) bilo je pritvaranje Rijada Rustempašića i vođenje krivičnog postupka protiv njega pred Sudom BiH", navodi se u izveštaju Obaveštajno-bezbednosne agencije. Čaušević kaže da je na ovaj način želeo da se vidi kako se vrši nepravda prema muslimanima.

On je sa Rustempašićem, protiv koga Tužilaštvo BiH vodi postupak, zbog udruživanja radi činjenja krivičnog dela, označen kao mogući počinilac nekoliko krivičnih dela na području Bugojna - napad i ranjavanje jedne osobe i podmetanje požara na krovu Srpske pravoslavne crkve u bugojanskom naselju Čipuljić, što još nije dokazano.

Prema podacima OBA, Čaušević je na sebe skrenuo pažnju u februaru 2006. godine u Bugojnu, kad je po završetku verskog obreda verbalno napao i vređao tadašnjeg člana Predsedništva BiH Sulejmana Tihića i pretio uvođenjem u BiH "talibanskog režima i halifata". U vreme protesta organizovanih u Bugojnu u znak osude objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u inostranstvu, organizovao je grupu mladih koji su demonstrirali ulicama Bugojna, a on je upućivao pozive na džihad i druge pretnje "nevernicima i protivnicima islama".

Palislamović je, prema poverljivim obaveštajnim saznanjima koje prenose mediji u BiH, psihički labilna ličnost, sklona nasilničkom ponašanju i povratku kriminalnim delima, zbog čega je već bio kažnjavan. Palislamoviću je kao maloletniku izrečena mera starateljskog nadzora u Sloveniji, a zatim kazna zatvora zbog nasilničkog ponašanja u Nemačkoj. Pravosudni organi u BiH su mu 2004. godine izrekli kaznu od šest meseci zatvora zbog prevare - uzimanja novca za nabavku viza, zatim kaznu zatvora od osam meseci zbog nasilja u porodici. Protiv njega je bio podnesen i izveštaj zbog ilegalne nabavke oružja. Često je menjao mesto boravka i uglavnom se krio od policije, a za njim je bila raspisana poternica.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povređeno, od kojih teško policajka Edina Hindić.