sreda 15. jun 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > MMF odabrao dve kadidature za direktora

MMF odabrao dve kadidature za direktora

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) najavio je da je odabrao dve kandidature za mesto generalnog direktora te institucije - Kristin Lagard iz Francuske i Agustina Karstensa iz Meksika, kao i da je odbacio kandidaturu Izraelca Stenlija Fišera.

Upravni odbor MMF-a "proučiće kandidature (guverner Meksičke banke) Agustina Karstensa i (francuske ministarke ekonomije) Kristin Lagard za mesto generalnog direktora", navela je ta organizacija u saopštenju.

Lagard (55) i Karstens (53), još su u prvim trenucima po odlasku sa te funkcije Dominika Stros-Kana zbog optužbi za seksualni napad, viđeni kao njegovi mogući naslednici na toj funkciji. MMF očekuje da će proces izbora novog direktora biti završen do 30. juna.

"Izvršni odbor će se sastati s kandidatima u Vašingtonu, posle toga će održati sastanak kako bi raspravljali o kandidatima i konačno odlucili", noveo je MMF. Stručnjaci smatraju da Lagard ima prednost u toj trci jer ima podršku EU, Egipta, Indonezije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Karstens, s druge strane, uživa podršku latinoamerickih zemalja. Karstens, i sam svestan da Lagard ima veliku prednost, ukazao je da bi evropski ižvrsni direktor mogao biti u sukobu interesa, s obzirom na dužnicke krize nekih evropskih zemalja.

"Mogli bismo se naći u situaciji da oni koji pozajmljuju novac dominiraju institucijom", upozorio je on, dodavši da evropskim problemima treba sveža perspektiva i da bi neko "spolja" mogao iskrenije pristupiti problemu.

Mesto generalnog direktora MMF-a upražnjeno je posle ostavke bivšeg čelnika te institucije Dominika Stros-Kana, pošto je on uhapšen zbog seksualnog napastovanja sobarice.
On tvrdi da se radi o nameštaljci.