nedelja 15. maj 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mubarakova žena u bolnici, pozlilo joj posle privođenja

Mubarakova žena u bolnici, pozlilo joj posle privođenja

ŠARM EL ŠEIK - Supruga svrgnutog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, Suzan Tabet, zadržana je na lečenju u bolnici u Šarm el Šeiku pošto joj je pozlilo nakon što je saznala da je izdat nalog za njeno pritvaranje zbog optužbi za korupciju.

Direktor bolnice Muhamed Fatahalah izjavio je da je Tabetova (70) imala bolove u grudima i probleme sa srcem, da se onesvestila i da je sada na intenzivnoj nezi, jer joj zdravstveno stanje još nije stabilno, preneo je Asošiejtid pres.

Egipatske vlasti su izdale nalog za pritvor Tabetove, pošto je prvi put ispitana zbog optužbi za zloupotrebu vlasti i nezakonito bogaćenje. Jedan bezbednosni zvaničnik rekao je da će bivša prva dama Egipta neko vreme provesti u bolnici, a potom će biti prebačena u ženski zatvor u Kairu.

U istoj bolnici u tom egipatskom odmaralištu na obali Crvenog mora smešten je i Mubarak (83), takođe zbog srčanih problema. Tabetova je dosad provodila s njim najveći deo dana.

Mubarak je uhapšen 13. aprila i od tada je u pritvoru u bolnici pošto mu je pozlilo tokom prvog ispitivanja. Svrgnuti predsednik i njegova supruga u petak su prvi put ispitivani u vezi s navodima o nezakonitom sticanju bogatstva, uključujući vilu vrednu šest miliona dolara u Šarm el Šeiku, luksuznu vilu u Kairu i 3,3 miliona dolara na bankovnom računu. Sumnja se, takođe, da je Mubarak lično kontrolisao bankovni račun Aleksandrijske biblioteke, na kojem je bilo 145 miliona dolara.

Mubarak je dosad nekoliko puta ispitivan po navodima za razne optužbe, među kojima izdavanje naređenja da se puca u demonstrante. Švajcarska je početkom maja saopštila da je zamrznula 463 miliona dolara za koje se veruje da pripadaju Mubaraku i njegovim saradnicima.

Mubarak je, posle tri decenije, 11. februara svrgnut s vlasti posle 18-dnevnih masovnih demonstracija, u kojima je ubijeno najmanje 846, a povređeno više od 6.000 ljudi.