Glas Javnosti

Riba koja je odlična za zdravlje srca, prema kardiolozima

Hrana
Autor: Glas javnosti

Smrt od kardiovaskularnih bolesti skočila je globalno sa 12,1 miliona iz 1990. godine na 20,5 miliona u 2021, prema izveštaju Svetske federacije za srce (VHF) iz maja 2023.

Iako je broj prilično zastrašujući, na sreću, mnoga od ovih stanja mogu da se spreče ili barem kontrolišu zdravim načinom života: vežbanjem, upravljanjem stresom, izbegavanjem pušenja i pijenja alkohola i uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj ishrani.

Opšti sadržaj ishrane za zdravlje srca obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobičasto voće i ribu.


„Konzumacija ribe je deo dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske ishrane. U nekoliko opservacionih studija je pokazano da je usvajanje ove dijete povezano sa smanjenom stopom mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti“, kaže kardiolog dr Mustali Dohadvala za Parada.

Omega-3 masne kiseline u lososu smanjuju rizik od aritmija

Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po blagodatima za zdravlje srca -losos.Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokom nivou omega-3 masnih kiselina, a i sami je jedu nekoliko puta nedeljno.

„Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju nivoe triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija“, kaže kardiolog dr Bredli Server.

Konačno, dr Dohadvala zaključuje: „Istraživanje je pokazalo da jedenje ribe četiri puta nedeljno ili više može da smanji rizik od srčanog udara. Čak i samo dve porcije ribe nedeljno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi kojima je već dijagnostikovana kardiovaskularna bolest“.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR