utorak 15. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gadafi i njegova deca ne mogu u Rusiju

Gadafi i njegova deca ne mogu u Rusiju

MOSKVA - Libijskom lideru Muameru Gadafiju, njegovoj deci i najbližem okruženju zabranjen je ulazak na teritoriju Rusije ili tranzit preko nje, kao i izvođenje finansijskih transakcija u toj zemlji, javile su ruske agencije, prenoseći tekst ukaza ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva.

Pobunjenici traže da im se pošalje oružje
Protivnici libijskog lidera Muamera Gadafija zatražili su od međunarodne zajednice da im pošalje oružje. "Želimo oružje od međunarodne zajednice radi borbe protiv kriminalaca. Umesto što svet gleda kako Gadafi kolje svoj narod", izjavio je general Muhamed Abdelrahim nemačkoj agenciji DPA.
Libijskim vojnicima, koji su stali na stranu pobunjenika, biće data amnestija ukoliko polože oružje, izvestila je libijska državna televizija. Oružane snage "obaveštavaju sve obmanute vojnike da će biti amnestiran svaki vojnik koji izrazi kajanje i preda oružje", pisalo je u udarnoj vesti emitovanoj na toj televiziji, preneo je Rojters.
Gadafijeve snage napale su grad Zuaru, zapadno od Tripolija, koji drže pobunjenici, izvestila je agencija AP.

Prema ukazu od 9. marta, kojim su uvedene mere za ispunjenje Rezolucije 1970 Saveta bezbednosti UN od 26. februara ove godine, na spisku fizičkih lica nalazi se 16 osoba, uključujući samog Gadafija, njegove sinove i ćerku, njegovog brata, libijskog ministra odbrane, načelnika službe ličnog Gadafijevog obezbeđenja, direktora Vojne obaveštajne službe i nekoliko činovnika koji imaju "bliske veze sa režimom".

Prema objavljenom kompletnom tekstu ukaza, na drugom spisku su imena osoba kojima se zabranjuje ostvarivanje finansijskih operacija sa sredstvima u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, finansijskim aktivama i ekonomskim resursima na teritoriji Rusije.

Agencija Itar-Tas navodi da su na tom spisku Gadafi, njegova četiri sina i kćerka. Interfaks navodi da se zabrana odnosi, osim na libijskog lidera, na njegovu kćerku Ajšu i sinove Hanibala i Hamisa.

Pres-služba Kremlja je 10. marta saopštila da je Medvedev potpisao ukaz o merama za ispunjenje Rezolucije 1970 Saveta bezbednosti UN od 26. februara ove godine, koja predviđa primenu sankcija prema Libiji, između ostalog, zabranu isporuka oružja u tu zemlju.

Komentari

nije srbin kao Slobo i njegova porodica...hhhaaaaaaahhha........