ponedeljak 15. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gruzija: Opozicija tuži TV stanicu "Imedi"

Gruzija: Opozicija tuži TV stanicu "Imedi"

TBILISI - Vodeća gruzijska opoziciona partija saopštila je danas da priprema tužbu protiv gruzijske TV stanice koja je emitovala lažnu vest o navodnoj ruskoj invaziji i ubistvu predsednika Mihaela Sakašvilija.

Stranka Demokratski pokret - Ujedinjena Gruzija na čijem se čelu nalazi bivša predsednica parlamenta Nino Burdzanadze, priprema tužbu protiv privatne TV stanice "Imedi" koja je u subotu uveče emitovala sporni prilog, koji je izazvao paniku među žiteljima Gruzije.

Predsednik Sakašvili takođe je uputio kritike zbog panike koju je prilog izazvao, ali je istovremeno ukazao da takav scenario nije nemoguć.

- Bio je to zaista neprijatan film, ali još neprijatnija je činjenica da je prilog bio maksimalno blizu onoga što bi moglo da se dogodi ili onoga što neprijatelj Gruzije ima na umu - prenele su lokalne agencije današnju predsednikovu izjavu.

Stanica "Imedi TV" emitovala je 20-minutni prilog koji je najavila kao "imitaciju mogućih događaja", ali mnogi gledaoci to nisu primetili, s obzirom da je od silnih poziva došlo do kraha u mobilnim vezama, a mnogi žitelji Tbilisija istrčali su na ulice. Koristeći arhive iz sukoba Rusije i Gruzije u avgustu 2008, gruzijska TV stanica je prikazala napredovanje ruskih tenkova. Stanica "Imedi", koju vodi bliski saveznik Sakašvilija, nije sakrila činjenicu da je prilog nastao kao odgovor na odvojene susrete dvoje opozicionih lidera Zuraba Nugajdelija i Burdžanadze sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, krajem prošle godine i ovog meseca, preneo je Rojters.