sreda 15. februar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Briselski dečak koji piški opet u srpskoj narodnoj nošnji!

Briselski dečak koji piški opet u srpskoj narodnoj nošnji!

BRISEL - Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, biće u sredu, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.

Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada Brisela i Ambasada Srbije u Belgiji, najavljeno je iz naše ambasade.

Istovremeno, statua će biti priključena na burence sa šljivovicom koju će prolaznici i turisti moći da degustiraju!

Šezdesetak santimetara visoka statua dečaka koji piški, napravljena početkom sedamnaestog veka, predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Briselu.

Prema legendi, podignuta je u čast mališana koji je na taj

način ugasio fitilj bureta sa barutom koji su osvajači podmetnuli pod gradske zidine.

U skladu sa viševekovnom tradicijom, statua se nekoliko

puta mesečno svečano presvlači u različite kostime, prema rasporedu koji određuju gradske vlasti, a iz nje u zavisnosti od prilike, umesto vode, poteče

pivo ili šampanjac.

Ovo nije prvi put da Maneken Pis obuče srpsku nošnju - prošle godine bio je u šumadijskoj nošnji, sa opančićima i šajkačom. 

Nošnja je šivena po meri, a nakon ceremonije, koja će trajati od podne do 16 časova, biće smeštena u kolekciju gradskog muzeja. 

Komentari

С обзиром да се "манекен пис" налази у Бриселу, дакле административном средишту ЕУ, слика пишајућег дечака у српској народној ношњи могла би и симболично да се протумачи. Ха-ха ха!