subota 15. januar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Za potop kriva "La Ninja"

Za potop kriva "La Ninja"

LONDON - Uzrok katastrofalnih poplava koje su zahvatile Australiju, Šri Lanku i Brazil jeste klimatski fenomen poznat kao "La Ninja", smatraju stručnjaci.

U australijskom gradu Brizbejnu, na hiljade kuća je pod vodom posle nezapamćenih padavina, koje su izazvale najgore poplave u poslednjih nekoliko decenija.

Za nekoliko dana, na treći po veličini grad u Australiji palo je onoliko kiše koliko inače padne za nekoliko godina, a nivo reke Brizbejn, koja protiče kroz grad, porastao je za skoro 4,5 metra.

Katastrofalne poplave pogodile su i istočni deo Šri Lanke, gde je više od milion ljudi bilo prisiljeno da napusti domove. Najgore poplave u poslednjih nekoliko decenija zahvatile su i jugoistočni deo Brazila, gde je život izgubilo više od 500 ljudi.

Mada su ove tri zemlje geografski udaljene, klimatolozi smatraju da nije reč o slučajnosti, već o posledicama klimatskog fenomena zvanog "La Ninja". Baš kao i poznatiji "El Ninjo", "La Ninja" se rađa u Pacifiku, rekao je Bi-Bi-Siju stručnjak za ekološka pitanja Dejvid Šukman.

"U normalnim okolnostima, hladna voda polako se kreće sa istoka, od obala Južne Amerike ka Australiji. Sada je, međutim, pomeranje hladne vode ubrzano zbog izuzetno jakih vetrova - to je fenomen poznat kao 'La Ninja'", rekao je Šukman. "Taj talas hladne vode potisnuo je topliju vodu, koja se nalazi uz obalu Australije, bliže kopnu nego inače, i ta topla voda u sudaru s kopnom počinje da isparava, što je okidač za velike oluje i nezapamćene padavine, koje su dovele do izlivanja reka."

Prema njegovim rečima, Brizbejn, koji se nalazi na samm ušću istoimene reke u Pacifik, nije imao šanse da izbegne katastrofu.

Meteorolog Fil Ejveri podsetio je da je buđenje "La Ninje" konstatovano još pre dva i po meseca. "Anomalije u temperaturi mora, koje su nagoveštaj nastupajuće 'La Ninje', primećene su početkom novembra, tako da smo već tada mogli da je predvidimo. 'La Ninja' se u proseku pojavljuje svakih pet godina, ali dosta dugo nije bila ovako razorna", objasnio je Ejveri.

Iako je "La Ninja" bila očekivana, niko nije mogao da predvidi ogromne količine kiše koje je donela, rekao je Nikolas Klingman, klimatolog sa univerziteta u Redingu, kraj Londona.

"Kada smo videli da će 'La Ninja' ove godine biti prilično jaka - a primetili smo je pre nekoliko meseci - znali smo da će monsunska sezona biti daleko iznad proseka. Da li smo znali da će svakoga dana na istoku Australije biti obarani rekordi padavina - ne, to nismo znali", kazao je on.
Ejvori je upozorio da prognoza nije sjajna.

"'La Ninja' je možda dosegla vrhunac, ali moglo bi da se desi da se temperaturne anomalije, koje izazivaju izuzetno obilne padavine, nastave sve do marta", rekao je Ejveri.

Komentari

Klimatolozi mogu samo sebe da zavaravaju. Bude li i dalje sve manje sume u Brazilu biti ce i sve cesce i jace smenjivanje El Ninja i La Ninje.