utorak 14. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Supstanca za pravljenje heroina među papirnim cevima

Supstanca za pravljenje heroina među papirnim cevima

SOFIJA - Bugarski carinici na prelazu "Kapetan Andrejevo" na granici sa Turskom otkrili su noćas u vozilu hrvatskih registarskih oznaka više od 10 tona anhidrida sirćetne kiseline, supstance koja se može koristiti za proizvodnju heroina, saopštio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

Prema njegovim rečima, ovo je najveća količina anhidrida ikada zaplenjena u Bugarskoj, a prema dokumentaciji hrvatski kamion prevozio je cevi od hartije. "Među cevima, u rolnama su bile tube sa anhidridom sirćetne kiseline", pojasnio je on.

Akciju zaplene organizovali su zajednički bugarske, rumunske i mađarske službe u saradnji sa Evropolom i Američkom agencijom za borbu sa narkoticima DEA. Prema rečima stručnjaka, od jedne tone anhidrida sirćetne kiseline može se proizvesti 400 kilograma heroina.

Ovo je druga zaplena anhidrida sirćetne kiseline na području Bugarske u ovoj godini. Krajem aprila u blizini Sofije konfiskovano je oko osam tona. Poslednja velika količina anhidrida na prelazu "Kapetan Andrejevo" ostvarena je 2003. godine. Tada je u kamionu turskih registarskih oznaka, koji je iz Slovenije preko Bugarske išao za Tursku otkriveno sedam tona anhidrida sirćetne kiseline.