utorak 14. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Povučen spot "Šta bolje gori - Kuran ili Biblija?"

Povučen spot "Šta bolje gori - Kuran ili Biblija?"

SIDNEJ - Australijski profesor prava Aleks Stjuart postavio na "Jutjub" snimak u kome cepa stranice Kurana i Biblije i koristi ih kao papir za cigarete. Njegov 12-minutni video spot, naslovljen "Šta bolje gori - Biblija ili Kuran?", povučen je sa interneta pošto je izazvao burne kontroverze u javnosti, a sam Stjuart, inače član ateističke grupe, suspendovan je sa mesta profesora na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu.

Snimak je postavljen tokom vikenda, na godišnjicu terorističkih napada na njujorške kule bliznakinje, 11. septembra, i povodom pretnji američkog pastora Terija Džonsa da će zapaliti 200 primeraka Kurana, piše londonski Telegraf.

"Uz dužno poštovanje prema knjigama kao što su Biblija i Kuran, prevaziđite to već jednom", kaže Stjuart na snimku. "Univerzitet je duboko razočaran zbog ovog što se dogodilo", izjavio je novinarima prorektor univerziteta, dodavši da je Stjuart suspendovan sa posla. Stjuart se brani da je samo želeo da ostvari svoje pravo na slobodu govora. "Snimak je, naravno, šala", rekao je on, insistirajući da na snimku nije pušio marihuanu.