utorak 14. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mond tuži Sarkozijevu kancelariju

Mond tuži Sarkozijevu kancelariju

PARIZ - Francuski dnevni list Mond podneće tužbu protiv kancelarije francuskog predsednika Nikole Sarkozija zbog toga što je preko kontraobaveštajnih službi pokušala da sazna od koga je ovaj list dobio informacije o istrazi koja se vodi o poslovanju najbogatije žene u Francuskoj Lilijan Betankur.

Mond, čija se tužba ne odnosi ni na jednu konkretnu osobu, navodi da je Sarkozijeva kancelarija tražila od obaveštajne službe DCRI da identifikuje izvor u okviru afere u čijem je središtu Betankurova, naslednica kozmetičke kompanije "Loreal". List u uvodnom članku piše da će tužbu podneti zbog "kršenja tajnosti izvora novinara". Zakon o zaštiti izvora jedan je od stubova slobode medija u Francuskoj.

Sarkozijeva kancelarija nije komentarisala ove navode lista. Afera Betankur prerasla je u niz istraga o ilegalnim političkim donacijama, utaji poreza i pranju novca, a finansijska policija je u okviru ispitivanja ove afere, koje je pokrenuto u junu, prošle nedelje prvi put posetila i sedište Sarkozijeve Unije za narodni pokret (UMP).