utorak 14. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Francuska navodno naredila sistematsko uništavanje romskih nasilja

Francuska navodno naredila sistematsko uništavanje romskih nasilja

PARIZ - Francuski ministar za imigraciju Erik Beson ogradio se od navodnog memoranduma vlade kojim je policiji naloženo da prioritet da uništavanju nelegalnih romskih naselja u odnosu na druga ilegalna naselja.

Francuski mediji su nedavno objavili kopiju memoranduma od 5. avgusta, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe, a kojim je šefovima policija i regionalnim načelnicima naređeno da počnu "sistematsku operaciju uništavanja ilegalnih naselja, dajući prioritet romskim". "Tri stotine kampova ili ilegalnih naselja mora biti uklonjeno u roku od tri meseca, dajući prioritet romskim naseljima", navedeno je u memorandumu, prenele su agencije.

Deportovanje Roma iz Francuske izazvalo je proteklih nedelja međunarodne kritike, a grupe za zaštitu ljudskih prava ocenile su da je taj dokument dokaz da vlada izdvaja Rome i najavile da razmatraju podnošenje krivične tužbe zbog podsticanja rasne mržnje. Beson je na televiziji Frans 2 izjavio da nije upoznat sa sadržinom memoranduma, naveo je AP. Francuski MUP još nije odgovorio na pozive da potvrdi autentičnost dokumenta.