ponedeljak 14. septembar 2009.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bravo za Zagreb i LJubljanu

ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU DANAS O IRANU, AVGANISTANU I BIH

Bravo za Zagreb i LJubljanu

Teme: Dogovor Slovenije i Hrvatske koji je „dokazao vrlinu dijaloga“, „složena i zabrinjavajuća“ situacija u BiH, problematični teroristički napadi na Kavkazu...

BRISEL - Ministri inostranih poslova zemalja članica EU sastaju se danas u Briselu da bi razmotrili situaciju u Iranu, Avganistanu i na Južnom Kavkazu i druga pitanja. Dvodnevnim sastankom predsedava šef švedske diplomatije Karl Bilt. Šefovi diplomatija će, kako se očekuje, izraziti zadovoljstvo zbog nagodbe Hrvatske i Slovenije o otklanjanju blokade hrvatskih pregovora o članstvu s EU.

Dan D za Žoze Manuela Baroza

U Strazburu, sa druge strane, danas počinje plenarno zasedanje Evropskog parlamenta. U centru pažnje biće glasanje o podršci Žozeu Manuelu Barozu za drugi mandat na mestu predsednika EK. Na dnevnom redu su i samit G 20 u Pitsburgu, proces vizne liberalizacije za zemlje zapadnog Balkana, strategija EU za Baltičko more, energetika i druge.
Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu EP, o Barozovoj kandidaturi poslanici će se izjašnjavati u sredu, 16. septembra. Najveća grupa u EP - koalicija Evropskih narodnih partija ga podržava, ali velika je verovatnoća da će on naići na protivljenje zelenih, grupe GUE/NGL, dok se za socijaliste i liberale očekuje da budu neodlučni.
Predsedništvo EU predložilo je Barozu, kojem mandat kao i celoj Komisiji ističe krajem oktobra, na sastanku u junu da i u narednih pet godina nastavi da predsedava Komisijom. Predsednik EK je tada izjavio da će njegov budući ostanak na visokoj funkciji, pre svega, zavisiti od spremnosti država članica EU i EP da prihvate njegovu viziju budućnosti Evrope. Na samitu šefova država i vlada EU, održanom 19. juna, lideri Unije podržali su kandidaturu Baroza. Ostaje još da EP potvrdi njegovu kandidaturu.


„Zeleno svetlo“ za nastavak pregovora Zagreba sa EU, kako je to stavilo do znanja i švedsko predsedništvo Unije, „ukazuje na snagu procesa evropskih integracija i vrlinu dijaloga“.
- To će pospešiti regionalnu stabilnost i biti uzor za Zapadni Balkan u celini - podvuklo je predsedništvo EU, koje planira da do kraja godine podstakne „novu etapu“ u pridruživanju Zapadnog Balkana EU.
Zapadni Balkan kao tema nije na dnevnom redu zasedanja i jedino je bilo predviđeno da šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice dobiju na uvid podrobnu informaciju o „složenoj i zabrinjavajućoj situaciji u BiH“.
To su istakli zvaničnici u Savetu ministara Unije, dodavši da se temeljna rasprava o mogućem raspletu zastoja u evropskim reformama u BiH očekuje u oktobru.