nedelja 14. jul 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Cimerman oslobođen optužbe za ubistvo crnog dečaka!

Cimerman oslobođen optužbe za ubistvo crnog dečaka!

FLORIDA - Sud u Floridi oslobodio je krivice Džordža Cimermana za ubistvo šesnaestogodišnjeg crnog dečaka Trejvona Martina u februaru prošle godine.

Šestočlana ženska porota u gradu Sanford na Floridi oslobodila je Cimermana krivice, nakon dvodnevnog većanja, što je izazvalo šok kod Afroamerikanaca u SAD.

Trejvon Martin je ubijen 26. februara 2012. godine u predgrađu Orlanda, pošto je u njega posle kraće svađe pucao Cimerman, pripadnik takozvane građanske straže, koju čine lokalni stanovnici zaduženi da patroliraju ulicama zbog sprečavanja provala u kuće i pljački.

Crni tinejdžer se mirno šetao ulicom kada mu je prišao Cimerman i pitao ga šta tu traži. Pošto je pozvao policijski broj 911, Cimermanu je dežurni dispečer rekao da prestane da prati Martina, i da saceka patrolu, ali to on ipak nije učinio, već je nastavio da ide iza njega.

Tada je došlo do svađe i koškanja između njih dvojice, da bi Cimerman u jednom trenutku izvadio pištolj i pucao u Martina.

On je kasnije policiji rekao da je morao da puca, pošto je Martin nasrnuo na njega, oborio ga na zemlju i počeo da mu udara glavu o pločnik.

Ceo slučaj je od samog početka bio kontroverzan, pošto policajci koji su došli na lice mesta, nisu podneli krivičnu prijavu protiv Cimermana i on je posle saslušanja pušten na slobodu, jer je izjavio da je pucao u samoodbrani.

Tek posle mesec i po dana, na intervenciju Ministarstva pravde SAD, protiv Cimermana je podignuta optužnica za ubistvo bez predumišljaja. Koliki značaj ovaj slučaj ima u Americi govori činjenica da se povodom njega prošle godine oglasio i predsednik Barak Obama, rekavši da bi, da ima sina on izgledao kao Trejvon Martin.

Međutim, mediji u SAD su već tokom suđenja ocenili da je tužilaštvo veoma loše pripremilo predmet, tako da sa pravne tačke gledišta oslobađajuća presuda nije toliko iznenađenje.

Odbrana je u velikoj meri uspela da ubedi porotu u raniju tvrdnju da je u trenutku ubistva Martin bio iznad Cimermana koji je ležao i da ga je udarao.

I pored ogorčenosti, Martinova porodica, kao i brojni crnački lideri pozvali su na mir i nenasilje.

U Americi je još živo sećanje na 1992. godinu kada su u Los Anđelesu izbili jednonedeljeni neredi, nakon oslobađajuće presude belim policajcima koji su pretukli motoristu Rodnija Kinga.

Tokom rušilačkih nereda, više od 50 osoba je ubijeno, a na kraju je tadašnji predsednik Džordž Buš stariji na ulice najvećeg kalifornijskog grada izveo Nacionalnu gardu da smiri situaciju.