sreda 14. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Đukanović: Opozicija bi preko leševa na vlast

POLITIČKI MEGDAN U CRNOGORSKOJ SKUPŠTINI

Đukanović: Opozicija bi preko leševa na vlast

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je juče u parlamentu opoziciju da "preko leševa" pokušava da dođe do vlasti i "uništi ekonomsku osnovicu" države.  U oštro intoniranoj debati o poverenju vladi, premijer je rekao da deo opozicije želi da "stvori što veći socijalni haos, da radi sve da okleveta investitore, izazove bunu radnika protiv privatizacije, izvede ih na ulice i okrene protiv investitora, javlja Slobodna Evropa.

Poverenje Crnogorskoj vladi   

Crnogorska vlada sinoć je u Skupštini Crne Gore dobila poverenje, glasovima vladajuće koalicije. Vlada je dobila poverenje 47 poslanika, dok je 27 poslanika Nove srpske demokratije (NSD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) glasalo protiv.

Premijer Milo Đukanović je u završnoj reči, na kraju osmočasovne rasprave o poverenju Vladi, ocenio da opozicija nije uspela da obori činjenice i političke ocene o uspešnoj vladi, bez obzira na teške okolnosti u kojima radi.

"Teranje investitora pokušaj je uništavanja ekonomske osnovice Crne Gore i pokušaj da se vratite na pozicije Vojislava Koštunice, koji je tvrdio da je Crna Gora ekonomski neodrživ sistem", optužio je Đukanović opoziciju.
Opozicija smatra da izvršnoj vlasti treba izglasati nepoverenje jer je odgovorna za "lošu bezbjednosnu" i "sve lošiju" ekonomsku situaciju u zemlji, podseća Slobodna Evropa. U inicijativi se, pored ostalog, navodi da je vlada "odgovorna za narušeno opšte stanje bezbednosti" u državi, kao i za "neefikasnost državnih institucija u borbi protiv svih oblika kriminala, a naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Lider Pokreta za promene (PZP) Nebojša Medojević ocenio je da je izvršna vlast izgubila legitimitet, jer nije ispunila izborna obećanja, i optužio je vladu za "uništavanje i rasprodaju resursa" i pretvaranje države "u sirovinsku bazu iz koje novac izvlači nekoliko tajkuna".
Crnogorski premijer je uzvratio da smena vlasti u Crnoj Gori "nije realna", jer "većina građana veruje objektivnom i kritičkom sudu referentnih, međunarodnih institucija o Crnoj Gori i svojim očima, ne opozicionoj interpretaciji crnogorske stvarnosti".

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je jučerašnju raspravu o poverenju vladi kao "politički megdan". "Ovo je više megdan, nego parlamentarna debata", rekao je Krivokapić, reagujući na činjenicu da opozicioni poslanici jedino polemišu s premijerom Đukanovićem, prenosi Beta.
Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Goran Danilović je rekao da je Đukanović "upropastio živote" građana, pa i njegov, i da zato treba da ode sa vlasti. Danilović je, takođe, ocenio da je Crna Gora, sa vladom na čijem je čelu Đukanović "tamnica" i da on (Danilović) "ne sme da pomene prijatelje Đukanovića". On je rekao da ne može opozicija doći na vlast dok je Milo Đukanović u njoj, dodavši da Crna Gora ima premijera kakvog zaslužuje. Đukanović je Daniloviću odgovorio da je za njega "kompliment" ako je premijer koga Crna Gora zaslužuje.
"Ako sam ja to zavredio, meni je čast što sam premijer", rekao je Đukanović koji je za Danilovića kazao da su on i njegova partija "učinili sve što živ čovek može učiniti protiv države Crne Gore".
"Da je po vašem, Crne Gore ne bi ni bilo. Vi ne služite Crnoj Gori, nego velikosrpskom projektu", rekao je Đukanović obraćajući se Daniloviću. Na Danilovićeve tvrdnje o prijateljima premijera, Đukanović je odgovorio da "svako bira svoje prijatelje". "Svi moji prijatelji su po mom izboru, dopadali se vama ili ne", rekao je Đukanović.
Komentarišući Danilovićeve opaske na račun premijerovog "morala", Đukanović je rekao da je njegova "moralna pozicija" i to što nije išao u Hag da svedoči protiv svog političkog protivnika Slobodana Miloševića.

Đukanovića je oštro kritikovao i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović, ocenom da je "Crna Gora ugrožena od Đukanovića i njegovih prijatelja". Bulatović je kazao da opozicija, inicijativom o poverenju vladi, nastoji da "odbrani" Crnu Goru od Đukanovića. I poslanik SNP Neven Gošović je kazao da "Crna Gora ima bogatog premijera, a užasno siromaštvo ogromnog broja građana" i da zato crnogorska vlada ne uživa poverenje.

Poslanik SNP Vasilije Lalošević je naveo "30 nerasvetljenih ubistava" u Crnoj Gori kao razlog da se vladi izglasa nepoverenje, prenosi Beta. Opozicioni poslanici su, takođe, pominjali fabrike i preduzeća koja se ugašena u poslednjih 20 godina.

Komentari

Đukanoviću i Daniloviću kad se jebete cinite to o svom trošku. Ne dirajte u Srbe i Srbiju.
O kakvom velikosrpskom projektu govoriš šverceru? Nemoj preko nas da se boriš za ostanak na vlasti.Možeš j...t one koji su za tebe glasali a ti im odero kožu, nas pusti na miru.