ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Romi optužili albansku policiju za diskriminaciju

Romi optužili albansku policiju za diskriminaciju

TIRANA -  Nepoznate osobe napale su jedno romsko naselje u predgrađu Tirane, a pripadnici tog naroda optužili su policiju da ih nije zaštitila.

Na udaru se našlo 40 porodica koje su noću napala nepoznata lica, tukla štapovima i na kraju im zapalila udžerice u kojima su dotad živeli. Romi tvrde da ih policija namerno nije uzela u zaštitu, prenosi portal "Balkan insajt", pozivajući se na izjave pripadnika tog naroda objavljene u nekim lokalnim medijima.

Napadnuti Romi, čije su kuće uništene, bili su prisiljeni da posle tog incidenta potraže skrovište u drugim naseljima Tirane i obližnjim mestima. Policija još nije pronašla vinovnike ovog incidenta.

U Udruženju Roma Albanije, kojih u ovoj balkanskoj zemlji prema okvirnim podacima ima oko 150.000, kažu da su pripadnici tog naroda inače izloženi diskriminaciji, da se suočavaju sa masovnom nezaposlenošću i da prakticno nemaju mogućnosti da se školuju.

U policiji odbacuju optužbe Roma da ne poštuju zakone protiv diskriminacije i da su ih prepustili na milost i nemilost napadačima. Pripadnici snaga bezbednosti takođe tvrde da su ovaj incident izazvali Romi sa njihovim susedima, posle čega je sukob eskalirao i poprimio šire razmere.