ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Preti nova eksplozija reaktora u Japanu

Preti nova eksplozija reaktora u Japanu

TOKIO - Japanska vlada upozorila je  na mogućnost još jedne eksplozije u atomskoj centrali Fukušima 1 zbog kvara na sistemu za hlađenje na trećem reaktoru.

"Postoji opasnost i druge eksplozije u trećem reaktoru kao što smo imali slučaj juče", rekao je portparol Vlade Jukio Edano.

On je dodao da će treći reaktor "preživeti" i da to neće imati posledice po zdravlje meštana.

Dan posle razornog zemljotresa i cunamija koji je za njim usledio, u pokrajini Fukušima došlo je do eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukušima 1 u zgradi gdje je smješten reaktor broj 1. Povređeno je četvoro radnika, koji su pokušavali da otklone kvarove koje je izazvao jučerašnji potres, a hiljade su evakuisane.
Kompanija Tokio elektrik pauer (TEPKO), saopštila da je nivo radijacije oko nuklearke Fukušima Daiči iznad bezbednog nivoa, ali da to ne predstavlja neposrednu opasnost za ljude.
TEPKO je ranije najavio da će pokušati oslobodi pritisak u reaktoru broj 3, ispuštanjem radioaktivne pare zbog problema sa hlađenjem, ali je vlada upozorila na opasnost od porasta radijacije u tom procesu.
Vlada insistira da je nivo radijacije nakon jučerašnje eksplozije nizak, kao i da eksplozija nije uticala na jezgro reaktora.

Portparol vlade Jukio Edano rekao je da metalni kontejner reaktora nije pretrpio "nikakvu štetu" i da je nivo radijacije čak opao.

Snažni potresi i danas se osete u Japanu dva dana nakon razornog zemljotresa jačine 8,9 stepeni Rihterove skale koji je pogodio sjeveroistok Japan i izazvao cunami sa talasima visine oko 10 metara.

Ključne reči: