ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Japan traži gas od Rusije, Putin obećao pomoć

Japan traži gas od Rusije, Putin obećao pomoć

MOSKVA - Japan je od Rusije zatražio pomoć u snabdevanju gasom, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju, saopštila je danas ruska vlada.

Premijer Rusije Vladimir Putin rekao je da će Moskva pružiti svu neophodnu pomoć Japanu.

"Moramo učiniti sve kako bismo pomogli Japanu uprkos problemima koje smo nasledili iz prošlosti", rekao je Putin aludirajući na nerazrešen problem Kurilskih ostrva, zbog kojeg dve zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

Japanski ministar industrije Banri Kaieda upozorio je danas da prestanak rada više nuklearnih reaktora može da izazove nestašicu struje zbog koje su moguća isključenja.

Broj poginulih u Japanu u cunamiju izazvanom zeljotresom jačine devet stepeni mogao bi biti veći od 10.000, dok se milioni ljudi danas suočavaju sa nedostatkom vode za piće, električne energije i hrane.
Japanska vlada je angažovala 100.000 vojnika da pomognu nastradalima.

Najjači zemljotres ikada zabeležen u Japanu i cunami su u petak oštetili dva reaktora nuklearne centrale Fukušima.

Policija je saopštila da je u japanskoj državi Mijagi utvrđena smrt 379 osoba, ali da se strahuje da bi broj poginulih mogao biti veći od 10.000. U celom Japanu je utvrđena smrt više od 1.000 osoba, dok se 678 vode kao nestale.

Više od 1,4 miliona domaćinstava nema vodu, a oko 2,5 miliona je bez struje.

Evakuisano je oko 380.000 ljudi.