ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Državna TV: Gadafijeva vojska povratila Bregu

Državna TV: Gadafijeva vojska povratila Bregu

BENGAZI - Snage odane lideru Libije Muameru Gadafiju osvojile su naftni grad Bregu na istoku zemlje, objavila je danas državna televizija. Libijska televizija je navela da su Gadafijeve snage glatko potisle pobunjenike iz Brege, koji su loše bili opremljeni i organizovani.

Agencija AP, međutim, javlja da je još teško proveriti te navode, jer je libijska televizija i ranije tvrdila da su režimske snage osvojile Bregu, što se kasnije ispostavilo kao netačno.

Gadafijeve snage pomerile su juče liniju fronta kilometrima u dubinu pobunjeničke teritorije, došavši na samo 40 kilometara od Brege, u kojoj se nalazi glavni državni naftni terminal.

Pobunjenici su poslednjih dana pretrpeli seriju poraza, što je veliki udarac za opozicione snage koje su pre samo nedelju dana držale ceo istočni deo zemlje i približavale se prestonici Tripoliju.

Pobunjenici su tražili uvođenje zone zabranjenih letova iznad Libije, uz obrazloženje da ne mogu da pariraju borbenim avionima Gadafijeve armije.

Arapska liga juče je, takođe, od Saveta bezbednosti UN tražila uvođenje zone zabranjenih letova, povećavši pritisak na SAD i druge zapadne sile da preduzmu konkretne akcije, prema čemu je većina zapadnih zemalja rezervisana. SAD i neki drugi zapadni partneri smatraju da zona zabranjenih letova ne bi bila dovoljno efikasna mera, i mogla bi da ih uvuče u "još jedan prljav sukob u muslimanskom svetu".

Juče su stanovnici prijavili da se vode borbe između vladinih snaga i pobunjenika u Misrati, trećem po veličini libijskom gradu, koji se nalazi oko 200 kilometara jugoistočno od Tripolija.