ponedeljak 14. mart 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Al Kaida: Sada je red na Gadafija da ode

Al Kaida: Sada je red na Gadafija da ode

KAIRO - Jedan od vođa Al Kaide u Libiji Abu Jahija al-Libi zatražio je od Libijaca da što pre obore režim Muamera Gadafija i uspostave islamske zakone.

Al-Libi, koji je i komandant Al Kaide u Avganistanu, rekao je u video poruci emitovanoj na jednom militatnom sajtu, da je posle pada režima u Tunisu i Egiptu, "sad red na Gadafijev režim".

On je dodao da te autokratske vlade, neprijatelji islamskih militantnih ljudi, "praktikuju najgoru vrstu ugnjetavanja" uz podršku Zapada i nisu naučile lekcije iz prošlosti. "Sad je red na Gadafija pošto je doveo do toga da narod Libije pati više od 40 godina", rekao je al-Libi i dodao da bi bilo "sramota za libijski narod da dozvoli Gadafiju da umre mirnom smrću".

Transkript snimka je danas obezbedio sajt Intelidžens grup (Intelligence Group), američka organizacija koja nadgleda militantne poruke na internetu.

Gadafi je u nekoliko navrata optužio Al Kaidu da je stoji iza nemira u Libiji, iako pobunjenici tvrde da nemaju veze s tom terorističkom organizacijom. Iako je Gadafi optužen da je sponzorisao razne teorističke grupe i napade, kao onaj iz 1988. godine u Škotskoj, on se 1990-tih godina počeo zalagati za borbu protiv terorizma. Gadafi je zabranio sve militantne grupe u svojoj zemlji, a sveštenicima da iznose svoje političke stavove tokom molitve. On je takođe pomogao SAD da uđu u trag članovima Al Kaide u napadima u regionu. Od tada je meta napada Al Kaide, koja ga redovno pominje u svojim video i audio porukama.