utorak 13. decembar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Iran rastavlja američku bespilotnu letilicu

Iran rastavlja američku bespilotnu letilicu

Iranski inženjeri uskoro će napraviti bolji avion od američkog, poručuju iz Teherana

TEHERAN - Iran će rastaviti na sastavne delove američku bespilotnu letilicu, koja se nedavno našla u posedu te zemlje, i u "završnoj je fazi" otkrivanja tajne njenog softvera, izjavio je šef Komiteta za nacionalnu bezbednost iranskog parlamenta Parviz Sorouri.

"Naša sledeća akcija biće rasklapanje aviona", rekao je Sorouri, prema veb sajtu iranske državne televizije, koji je prenela agencija AFP. "U bliskoj budućnosti, mi ćemo moći masovno da je proizvodimo. Iranski inženjeri će uskoro napraviti bolji avion od američkog koristeći rasklopljenu letelicu", rekao je on.

Iran je saopštio da je došao u posed sofisticirane, za radar nevidljive američke bespilotne letelice RQ-170 sentinel, 4. decembra, koja je ušla u njegov vazdušni prostor. Jedinica iranske revolucionarne garde zadužena za sajber ratovanje, navodno, je preuzela komandu leta nad bespilotnom letelicom.

Američki zvaničnici, koji su više puta ponovili da je bespilotna letilica bila u misiji CIA iznad Irana, izrazili su skepticizam da Iran ima tehnologiju da napravi takav podvig. Oni su saopštili da se letelica verovatno pokvarila.

Oni su, takođe, izrazili sumnju u mogućnosti Irana da napravi kopiju bespilotne letelice - barem bez pomoći Rusije ili Kine. Ali Sorouri je rekao da je Iran "u završnoj fazi otkrivanja šifre". Sorouri je, takođe, rekao da Iranu "nisu potrebni ruska ili kineska saradnja" da bi napravili kopiju bespilotne letelice.