subota 13. april 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Japanski zvaničnik umesto zemljotresa javio da je Koreja lansirala raketu

Japanski zvaničnik umesto zemljotresa javio da je Koreja lansirala raketu

TOKIO - U jakom zemljotresu, koji je rano jutros pogodio zapadni deo Japana, povređeno je 24 ljudi, nekoliko kuća je uništeno, a jedan zvaničnik na kratko je napravio pravu pometnju, jer je greškom javio ne da se dogodio potres, već da je Pjongjang lansirao raketu.

Zvaničnik u vazduhoplovnom birou u Osaki, pri ministarstvu saobraćaja, greškom je na adrese 87 aerodroma poslao imejl koji je unapred bio pripremljen za slučaj da Pjongjang lansira raketu, kako u poslednje vreme sve više preti da će učiniti.

Pogrešna poruka je povučena posle šest minuta, ali je najmanje jedan domaći let odložen zbog ove greške, saopštilo je ministarstvo.

Na velike tenzije u regionu zbog pretnji iz Pjongjanga, zbog kojih je Japan u punoj pripravnosti, ukazuje i slična omaška zvaničnika u Jokohami koji su u sredu na naloge 40.000 pratilaca na Tviteru poslali isto, pogrešno obaveštenje da je Severna Koreja lansirala raketu.

Prema navodima japanske meteorološke agencije, nakon jutrošnjeg potresa od 6,3 stepeni Rihterove skale, koji se dogodio blizu ostrva Avaji, jugozapadno od grada Kobea, nema opasnosti od pojave cunamija.

Lokalni železnički saobraćaj je obustavljen radi bezbednosnih provera, a aerodrom Kansai u zalivu Osaka privremeno je zatvoren, javili su japanski mediji, a prenela agencija Frans pres.

Ovo je najjači zemljotres koji se dogodio u zapadnoj prefekturi Hjogo od 1995. godine, kada je potres od 7,2 stepeni unistio lučki grad Kobe i usmrtio više od 6.000 ljudi.

Japan je poznat kao veoma trusno područje koje vrlo često pogađaju prilično jaki zemljotresi.