sreda 13. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Teroristički napad u Minsku, desetine mrtvih

Teroristički napad u Minsku, desetine mrtvih

MINSK - U eksploziji na stanici metroa u Minsku u ponedeljak poginulo je 11 ljudi, a 126 njih je prebačeno u bolnicu, od kojih se 22 nalaze u kritičnom stanju, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

IDENTIFIKOVAN OSUMNJIČENI ZA NAPAD

Beloruska bezbednosna agencija KGB saopštila je da je identifikovan osumnjičeni za teroristički napad na stanicu metroa u centru Minska i da je potraga za njim u toku, ali nije dala više detalja o tome. Prema izveštajima lekara, 22 osobe su u kritičnom stanju, a direktor Urgentnog centra u Minsku Viktor Sirenko rekao je da je dosta ljudi ostalo bez ruku ili nogu.

Lukašenko, koji je ranije rekao da je podrivanje mira i stabilnosti cilj onih koji su odgovorni za eksploziju, nije isključio mogućnost da je teroristički akt organizovan van zemlje, prenela je agencija Itar - TASS.

Predsednik Rusije Dmitri Medvedev ponudio je pomoć beloruskom kolegi u sprovođenju istrage o napadu, a Lukašenko je najavio da će ruski specijalci verovatno već danas stići u Belorusiju.

Kancelarija državnog tužioca Belorusije i zvanično je snažnu eksploziju, koja se dogodila u ponedeljak oko 18 sati po lokalnom vremenu, okvalifikovala kao teroristički akt.

Državna televizija je u međuvremenu saopštila da je eksplozivna naprava imala snagu ravnu jačini pet do sedam kilograma trinitrotoluola (TNT) i da je, sudeći po rezultatima preliminarne istrage, najverovatnije bila postavljena ispod klupe za odmor na stanici metroa.

Lukašenko je pozvao državne bezbednosne službe da "prevrnu celu zemlju" i pronađu odgovorne za napad, a zatražio je i od ministra odbrane da proveri da li neki eksplozivi možda nedostaju u vojnim magacinima.

Snažna eksplozija dogodila se na stanici metroa Oktobarska u samom centru beloruske prestonice, na samo 100 metara od rezidencije predsednika Lukašenka.