utorak 13. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Tajland: Teroristi se umešali u proteste opozicije

Tajland: Teroristi se umešali u proteste opozicije

BANGKOK - Tajlandska vlada saopštila je juče da su se teroristi umešali u proteste opozicije tokom sukoba s vojskom proteklog vikenda u pokušaju da destabilizuju situaciju u zemlji.

- Otkrili smo na jasan način da su teroristi iskoristili prodemokratske demonstrante da uzrokuju nerede, nadajući se radikalnim promenama u našoj zemlji. Treba da pravimo razliku između nevinih i terorista i onda ćemo moći da preduzmemo dodatne mere protiv njih terorista - izjavio je u poruci prenetoj na tajlandskoj televiziji premijer Abhisit Vedžadživa.

Sukobi i neredi vladaju nekoliko dana u Tajlandu. U subotu je najmanje 21 osoba poginula. Takozvani crvenokošuljaši, pošto nose crvene majice, pristalice bivšeg premijera u izgnanstvu Taksina Šinavatre, traže prevremene parlamentarne izbore. Oni smatraju da je sadašnji premijer Abhist Vedžadživa, izabran u decembra 2008. godine, nezakonito na tom mestu. Tajlandski premijer obratio se u subotu uveče narodu preko nacionalne televizije i obećao da će povratiti mir u Bangkoku. Abhist je rekao da se neće povinovati zahtevima demonstranta da raspusti skupštinu. On je dodao da su on i njegova vlada i dalje odgovorni za smirivanje situacije u zemlji.