utorak 13. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Osuđeni pomagači u atentatu u Dubaiju

Osuđeni pomagači u atentatu u Dubaiju

DUBAI - Dvojica ekstremista osuđena su danas na kaznu doživotnog zatvora u Dubaiju za učešće u ubistvu čečenskog vojnog komandanta Sulima Jamadajeva u Dubaiju 2009. godine.

Tadžikistanac Maksod Jan Asmatov i Iranac Mehdi Taki Dahuria osuđeni su za pomaganje i organizovanje ubistva Jamadajeva, ubijenog iz pištolja ruske proizvodnje u podzemnoj garaži luksuznog stambenog bloka u Dubaiju, prenela je agencija Rojters. Jamadajev se borio protiv Rusije u prvom čečenskom ratu, od 1994. do 1996. godine, kada je Rusija morala da se povuče iz te separatističke južne provincije.

Međutim, kao i drugi pobunjenici, Jamadajev je prešao na rusku stranu kada je ruski predsednik Vladimir Putin poslao vojnike 1999. godine da ponovo preuzme Čečeniju, koju većinski čine muslimani. Jamadajev je 2005. godine proglašen "Herojem Rusije", najvišim nacionalnim priznanjem. Bio je rival čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu i prinuđen da pobegne iz zemlje da ne bi bio likvidiran. Policija u Dubaiju navela je Adama Delimkanova, savetnika Kadirova, kao osobu koja stoji iza organizovanja ubistva Jamadajeva, što Delimkanov uporno negira.