utorak 13. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Dan za rušenje Đukanovića

SKUPŠTINA CRNE GORE O INICIJATIVI ZA IZGLASAVANJE NEPOVERENJA VLADI

Dan za rušenje Đukanovića

PODGORICA - Skupština Crne Gore razmatraće danas inicijativu opozicije za glasanje o poverenju vladi premijera Mila Đukanovića. Opozicija smatra da izvršnoj vlasti treba izglasati nepoverenje, jer je odgovorna za "lošu bezbednosnu" i "sve lošiju" ekonomsku situaciju u zemlji.

 Raspravu je inicirao Pokret za promene (PZP), a inicijativu su podržale Nova srpska demokratija (NOVA) i Socijalistička narodna partija (SNP). U inicijativi se, pored ostalog, navodi da je vlada "odgovorna za narušeno opšte stanje bezbednosti" u državi, kao i za "neefikasnost državnih institucija u borbi protiv svih oblika kriminala, a naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

To je, ocenjuje opozicija, "rezultiralo najtežim zločinima poput organizovanja narkokartela globalnog karaktera, naručenih ubistava i premlaćivanja, oružanih napada, zbog čega je ozbiljno poljuljana vera građana u to da im institucije države mogu pružiti sigurnost i zaštititi javni red i mir". Motiv za glasanje o nepoverenju vladi je i "sve lošija ekonomska situacija" u zemlji, "pad standarda građana i dramatičan pad bruto društvenog proizvoda". Opozicija smatra da izvršna vlast "nema adekvatan odgovor" za zaustavljanje i ublažavanje posledica krize. Sednica skupštine zakazana je za 11 sati.