Glas Javnosti

Kako sprečiti povrede tokom treninga?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Proleće je vreme kada svi imamo potrebu da budemo aktivniji nego pre. Međutim, povratak u savršenu formu nije baš tako lak kako se čini na prvi pogled. I to bez obzira na uzrast i generalnu fizičku spremnost.

Pre nego što krenemo da vozimo biciklističku turu, prepustimo se izazovu igranja tenisa, fudbala, košarke ili odbojke, čvrsto rešimo da počnemo s pripremama da sledeće godine istrčimo maraton ili možda da naučimo da igramo sambu, ne smemo da zaboravimo da je je jedna stvar ključna ne samo za naše performanse, već i za naše celokupno zdravlje.
U pitanju je zagrevanje mišića pre vežbanja, jer ono može značajno da smanji rizik od povreda i pomoći nam da izvučemo maksimalno dobit iz svakog, pa i najlaganijeg treninga.

Evo nekoliko ključnih razloga zašto je zagrevanje pre svakog vežbanja važno:


Povećanje fleksibilnosti
: Zagrevanjem, mišići postaju elastičniji. Ovo omogućava veći raspon pokreta i smanjuje šanse za povrede kao što su istegnuća i pucanja mišića ili ligamenata.

Poboljšanje cirkulacije: Zagrevanje povećava protok krvi u mišićima, što omogućava bolju ishranu ćelija i brže uklanjanje otpadnih materija, poput mlečne kiseline, zbog koje i imamo takozvane “upale mišića”.
Psihička priprema: Zagrevanjem se mentalno pripremamo za predstojeći napor, a to je nešto što može da nam poveća koncentraciju pri izvođenju zahtevnijih pokreta i ojača našu motivaciju da postignemo što bolje rezultate.

Međutim, šta raditi ukoliko tokom treninga preteramo? Ovo je nekoliko važnih saveta:

Odmor: Ukoliko osetimo bol, važno je odmah prekinuti sa vežbanjem. Svaki nastavak “na silu”, može dovesti do ozbiljnijih povreda.

Poseta lekaru: Ukoliko bol ne prestaje, konsultacija sa fizioterapeutom ili barem lekarom opšte prakse je neophodna, kako bi se utvrdio tačan uzrok bola i odredio pravilan tretman.

Hladne obloge: Za akutne povrede, poput otoka ili upala, u smanjenju otoka i ublažavanju bolova mogu pomoći hladne obloge.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR