petak 12. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vinari da brišu naziv "makedonsko" sa etiketa

Vinari da brišu naziv "makedonsko" sa etiketa

SKOPLJE - Proizvođači vina iz Makedonije treba da do marta 2011. zamene etikete na kojima piše "mekedonsko crveno vino" i "makedonsko belo vino" a umesto toga treba da stoji region u kojem je vino proizvedeno ukoliko je namenjeno tržištu EU.

To je na sajmu široke potrošnje "Agrofud 2010" potvrdio makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski dok dnevnik Vreme na svom sajtu precizira da su vinari na to prinuđeni zbog pritiska Grčke koja osporava upotrebu termina "makedonsko".

Grčka je, naime, pred institucijama Evropske unije (EU) zatržila zaštitu geografskog porekla i da naziv "makedonsko" može samo ona da koristi.

Iako odluka još nije pravosnažna, pojedini kupci makedonskog vina iz Nemačke i Slovenije odbijaju da uvezu vino sa oznakom "makedonsko" a inspekcija u tim zemljama je u nekoliko supermarketa povukla deo vina iz Makedonije, navode vinari.

Iz slovenačkog ministarstva poljoprivrede tim povodom kažu da će sačekati odluku evropskih institucija povodom zahteva Grčke da se žaštiti geografski region Makedonija. Ta odluka će se primenjivati za sve zaštićene proizvode, a ne samo za vino.

Proizvođači vina pak kažu da pomenuti problem može da produbi krizu u toj grani jer će manja prodaja vina na tržištima Nemačke i Slovenije dovesti do gomilanja zaliha.

Ipak, te dve zemlje, kao najveći uvoznici vina iz Makedonije, još uvek ne primenjuju strogo zabranu i ona je primetna samo kod pojedinih trgovaca, piše Vreme.

Prema zahtevu Grčke, na etiketama ubuduće treba da stoji sorta grožđa ili region u Makedoniji gde je vino proizvedeno.