petak 12. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > U Montrealu ubijen mafijaški bos Nikolo Rizuti

U Montrealu ubijen mafijaški bos Nikolo Rizuti

MONTREAL - Nikolo Rizuto (86), najstariji i, kako se smatra, najmoćniji mafijaš u Kanadi, ubijen je prekjuče popodne u svojoj kući u Montrealu, saopštila je  policija.

Komandir policije Montreala Deni Menvij rekao je da je teško oceniti koliko je vremešni Rizuto i dalje bio povezan sa mafijaškom porodicom, ali je istakao da je bio "simbolična i poštovana" figura.

"Znamo da je Rizuto bio važan pripadnik italijanske mafije, ali poslednjih meseci su isplivali novi igrači", rekao je Menvij. Sin Nikola Rizutija, Vito, trenutno se nalazi u zatvoru u Koloradu, zbog reketiranja povezanog sa tri mafijaška ubistva. Rizutovi su postali poznati u Montrealu 1970-tih posle napada na porodicu Kotroni - njihove kalabrijske rivale.

Rizutovi su imali udela u mnogim "mutnim" poslovima koji su smatrani zakonitim, uključujući barove, restorane i građevinske kompanije. Taj klan je "bačen na kolena" u masovnoj akciji policije 2006, u kojoj su uhapšeni brojni mafijaši. Porodica Rizuti je u poslednjih godinu dana bila na meti serije napada, za koje kriminalistički analitičari smatraju da su pokušaj da se okonča era vladavine te porodice.

Prošlog decembra ubijen je sin Vita i unuk Nikola, Nik Rizuto.

"Ne znam ko je ubio Nikola Rizutija, ali ko god da je, želi da ukloni mafijašku porodicu Rizuto sa mape kanadskog podzemlja. Mislim da je sa njegovim ubistvom okončana jedna era u kanadskom podzemlju", ocenio je kanadski stručnjak za mafiju i novinar, Antonio Nikaso.