petak 12. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Sarkozi prvi put leteo "er Sarkom"

Sarkozi prvi put leteo "er Sarkom"

PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi prvi put je juče leteo novim predsedničkim avionom "erbas A330", koga su francuski mediji prozvali "er Sarko", na samit Grupe 20 u Seulu. Avion, koji je kupljen kao polovan od kompanije "Karibijan erlajnz", redizajniran je putnički avion opremljen tehnologijom za izbegavanje raketa, jedinicom za bezbednu komunikaciju i spavaćom sobom sa tušem.

Avion je kupljen za 84 miliona evra, što je oko pola od njegove tržišne cene, ali je redizajniranje, kako bi odgovarao potrebama predsednika, podiglo tu sumu na 176 miliona evra, što je naišlo na oštre kritike opozicije. Ministar odbrane Erv Moren branio je letos te dodatne troškove, ističući da "jednostavno ima smisla" opremiti predsednički avion krevetom i tušem i demantovao glasine da u njemu takođe postoji kada, preneo je Rojters.

Avion, namenjen za sva predsednikova zvanična putovanja, zameniće dva manja aviona "erbas A319" koja su prethodno korišćena u tu svrhu. Avion je veći i postiže veću visinu od 12.000 kilometara u odnosu na prethodne avione koji su postizali visinu od 7.000 kilometara. Kupovina tog aviona stavlja Sarkozija u istu ligu sa američkim predsednikom Barakom Obamom i kineskim predsednikom Hu Đintaom, koji obojica putuju redizajniranim avionima "boing 747", navela je britanska agencija.