petak 12. novembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Prodaja "vodiča za pedofile" uzburkala javnost

Prodaja "vodiča za pedofile" uzburkala javnost

VAŠINGTON - U ponudi onlajn prodavnice "Amazon" našla se knjiga u kojoj se na krajnje pozitivan način objašnjava šta je pedofilija, što je izazvalo mnogobrojne negativne reakcije, prenosi Bi-Bi-Si.

Pristupačnost samizdatu pod naslovom "Pedofilski vodič do ljubavi i uživanja: kodeks ponašanja ljubitelja dece" (Pedophile's Guide to Love and Pleasure: a Child-lover's Code of Conduct) izazvala je žučne rasprave o tome da li "Amazon" treba da vodi više računa o izboru knjiga koje prodaje. Pojedini korisnici su čak zapretili bojkotom u slučaju da knjiga ne bude povučena iz ponude.

Autor knjige, izvesni Filip Grivz, smatra da su pedofili neshvaćeni u društvu i predlaže savete kako da ostanu u okviru zakona. Knjiga je napisana u elektronskom formatu i dostupna je samo za čitač Kindle.

Odeljak za recenzije i komentare korisnika "Amazona" preplavljen je osudama i zahtevima da se knjiga odmah povuče iz prodaje. "Postoji trenutak u kojem je prodaja određenih knjiga pogrešna, čak i onda kada to čini kompanija čija politika ne podrazumeva cenzuru", ističe se u jednom komentaru. Drugi korisnik navodi kako je prodaja ovakve knjige na mestu na kojem je dostupna milionima ljudi, među kojima ima puno dece, nešto "najodvratnije" i da to nije vredno nikakvog novca.

"Amazon" navodi da ne promoviše kriminalno ponašanje, ali da izbegava cenzuru. Kompanija dozvoljava autorima da sami stave svoje knjige u ponudu na njen sajt i sa njima deli prihod od prodaje. Pre nego što svoje delo uvrste u ponudu "Amazona", autori su zamoljeni da pročitaju pravilnik kompanije koji zabranjuje prodaju uvredljivog materijala. "Amazon", međutim, ne navodi specifično koji se materijal može smatrati uvredljivim.

"'Amazon' ne podržava niti promoviše mržnju kao ni krivične radnje, ali podržava pravo svakog pojedinca da sam odluči šta će kupiti", ističe se u saopštenju čuvene onlajn prodavnice.